Gyerek

Tömeges iskolabezárások jöhetnek a pedagógus szakszervezet szerint

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint rövidesen tömeges iskolabezárások jöhetnek. Szerintük nincsenek meg a biztonságos munkavégzés körülményei.
2020. Szeptember 10.
Tömeges iskolabezárások jöhetnek a pedagógus szakszervezet szerint (fotó: Getty Images)

“Az közoktatási dolgozóknak ma veszélyes körülmények között kell dolgozniuk. Tapasztalataink alapján nyugodtan kijelenthető: nincsenek meg az egészséges és biztonságos munkavégzés körülményei” – olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) állásfoglalásában.

A PDSZ szerint az iskolákban alkalmazott protokollok esetlegesek és hiányosak, a hozzájuk érkezett visszajelzések szerint akkor sem rendelnek el tesztelést, ha bizonyítottan COVID-fertőzöttet találtak az intézményben. A szakszervezet szerint, ha egy iskolában fertőzött személyre bukkannak, nem tesztelik automatikusan az intézményben dolgozókat és az oda járó diákokat, így nem derül ki, hogy aki fertőzött, továbbadhatta-e a fertőzést még a tünetei megjelenése előtt.

Az elterjedt gyakorlat az, hogy a COVID-gyanús személyeket azonnal karanténba rakják, ám ha a dolgozó vagy a diák szülője nem éri el, hogy a háziorvos megrendelje a tesztelést, az nem történik meg automatikusan, így saját zsebből kell állni a teszt árát, amelynek darabja 30 ezer forint és 48 óra eltéréssel két negatív kell belőle. Így akár két hétig is karanténban maradhat, 60 százalékos táppénz mellett.

A PDSZ szerint ez a gyakorlat elfogadhatatlan, ráadásul úgy tapasztalják, hogy ahol elrendelik a tesztelést, ott is nagyon lassan történnek az események.

Azzal kapcsolatban, hogy mit bíznak az intézményekre a szakszervezet azt írja: “Esetenként olyan kérdéseket is, amelyekben az intézmények egyáltalán nem kompetensek: például helyi járványügyi protokollok kidolgozását várják el a laikus tantestületektől.”

Noha a cél az iskolabezárások elkerülése lenne, szerintük a kormány intézkedéseivel pont azt éri el, hogy rövidesen tömegesen bezárhatnak.

“A kormány intézkedései ugyanis nem támogatják a sokat hangoztatott célokat, mivel a kormány nem törekszik arra, hogy fertőzéseket mielőbb kimutassa, a fertőzötteket izolálja, ezáltal megvédje az óvodai és tanulóközösségeket, valamint a gyermekintézményekben dolgozókat a tömeges fertőzéstől. A tömeges tesztelés bevetésével korai fázisban lehetne elfojtani a terjedő fertőzést – a sok felesleges bürokrácia, az ide-oda küldözgetett potenciális fertőzöttek, az értelmetlen, többnapos várakozások viszont átgondolatlanságra, szervezetlenségre utalnak” – írják.

Azt is írják, hogy a kormány nem tesz semmit a tanulócsoportok keveredése és a tumultus elkerülése érdekében, hogy megvalósulhasson valamelyest a másutt előírt távolságtartás. Szerintük ezt úgy lehetne elérni, ha a felsőbb évfolyamos tanulók, középiskolások részére elrendelhetnék a digitális tanrendet.

A számtalan részlegesen elrendelt karantént látva az is megdöbbentő, és a káosz jele, hogy a kormány hivatalos covid-információs oldala a mai napig arról ad hírt, hogy nincs ma Magyarországon olyan intézmény, ahol karantén lenne elrendelve. Az esetek eltussolása nem hogy nem segíti a szülőket, de nehéz helyzetbe is hozza őket. Az adatok nyilvánossága nem csak a járvány szempontjából alapvető érdek, hanem azért is, hogy a gyerekeivel hazakényszerülő szülő képes legyen valamivel érvelni a munkaadójánál – írja a PDSZ, amely kitér arra is, hogy a munkáltatókra, intézményvezetőkre rátolt felelősség büntetőjogi kérdéseket is felvethet, hiszen döntéseik nyomán a foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés is megvalósulhat.

Forrás: 24.hu