Gyerek

Tombol az influenzajárvány, a fővárosban van a legtöbb beteg

Egyre erősebb az influenzajárvány, 123 ember kórházba került, közülük 27-en az intenzív osztályra. Az országban több kórházban is látogatási tilalom van. A járványt döntően az influenza B típusa okozza.
2018. Február 05.
Tombol az influenzajárvány, a fővárosban van a legtöbb beteg

Egy hét alatt megduplázódott az influenzás betegek száma, 27-es intenzív osztályra kerültek, 19-en lélegeztető gépen vannak.

Több kórházban látogatási tilalom van, a fővárosban a Bethesda Gyerekkórházban, a SE Transzplantációs-, Sebészeti- és Gyerekgyógyászati Klinikáján, a Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban és a Szent Imre Kórház szülészetén is. Vidéken is nagyon sok kórházban van érvényben látogatási tilalom, így a szolnoki, a hatvani, a székesfehérvári, a jászberényi, a veszprémi, a vas megyei és a győri kórházakban.

A legtöbben Budapesten, Pest és Fejér megyében influenzások, negyven százalékuk 15 éven aluli gyerek. Azok vannak jobban kitéve a járványnak, akik közösségbe járnak, tehát a gyerekek és az aktív fiatal felnőttek. A legvédettebbek a 65 év felettiek.

Más szempontból a veszélyeztetett csoportba tartoznak a gyerekek, a terhes nők és a krónikus betegek is (főleg a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők).

A háziorvosok által beküldött minták alapján a járvány döntően az influenza B típusa okozza.

A legtöbb betegnél a szokásos tünetek jelentkeznek: hirtelen magas láz, elesettség, légúti panaszok, végtag- és izomfájdalom. Gyerekeknél emésztőrendszeri probléma is felléphet. Jellemző lehet az influenza után még fennmaradó száraz, kínzó köhögés.

Az influenza ellen nincs gyógyszer, a tüneteket lehet csak csillapítani (láz, fejfájás). Aki betegnek érzi magát forduljon orvoshoz, kivédendő a szövődményeket (pl. tüdőgyulladás), majd sok folyadékfogyasztás mellett az ágynyugalom javasolt. Influenzásan nem szabad közösségbe menni, otthon kell maradni.

Influenza ellen a leghatékonyabb megoldás az oltás, kérdés, hogy érdemes-e még beadatni, erre az Origonak Jelinek Benjámin háziorvos azt mondta, hogy amennyiben még hetekig tart az influenzajárvány, úgy érdemes, hiszen a védettséghez 2 hétre van szükség.

Kapcsolódó cikkeink influenza témában:

Forrás: origo.hu