Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Többgyerekes anyáknál nagyobb a szívroham rizikója

Szerző: Babaszoba.hu

2018. június 9.

Forrás: babaszoba.hu

Minél több gyereke van egy anyának, annál nagyobb nála a szívroham, az agyvérzés vagy a szívelégtelenség rizikója - állapította meg egy 8000 nő bevonásával készült brit kutatás.

A Cambridge Egyetem szakemberei szerint ha 5 vagy több gyereke van valakinek, akkor 40 százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy a következő 30 évben szívrohama lesz, összehasonlítva azokkal a nőkkel, akiknek csak 1 vagy 2 gyereke van. Emellett a sok gyermek a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az agyvérzés rizikóját is jelentős mértékben megnöveli.
Jelentősen növeli a szívbetegségek kockázatát a sok gyerek
Meglepő módon, a 8000, 45 és 64 év közötti nő bevonásával készült vizsgálat során az is kiderült, hogy a vetélések is befolyásolják a kardiovaszkuláris egészséget. Azoknál a hölgyeknél, akiknek volt vetélése, de gyermeke nem, 60 százalékkal nagyobb a szívroham és 45 százalékkal nagyobb a szívelégtelenség rizikója, az egy-, illetve kétgyermekes anyákkal összehasonlítva.
"Természetesen, nem az a célunk, hogy bárkit is elrettentsünk a gyermekvállalástól" - nyilatkozta dr. Clare Oliver-Williams, a kutatás vezetője. "Inkább a figyelmüket szeretnénk felhívni az esetleges rizikótényezőkre, hogy a lehető legkorábban meg tudják tenni a szükséges lépéseket az egészségük megőrzésének az érdekében."
A kutatás erdeményeiről a British Cardiovascular Society szakmai konferenciáján számoltak be.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Komplex gyermekkardiológiai vizsgálatokat is kínál az Oktogon Medical Center (X)

Az Oktogon Medical Center Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő magánorvosi központja.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék