Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Több százezer gyereknek nem jut ivóvízHárom gyerek története a konfliktus sújtotta Ukrajnából

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 5.

Forrás: UNICEF

A helyszín Ukrajna, a főszereplő három gyerek, akik olyasmit éltek át, amit egyetlen gyereknek sem lenne szabad. Kelet-Ukrajnában 2014-ben robbant ki a fegyveres konfliktus, amely a mai napig tart.

Diana óvónő akar lenni
Az összecsapások miatt mostanra 1,6 millió ember kényszerült elhagyni otthonát. Gyerekek százezreinek sérülnek a jogai, mert nincs hozzáférésük a tiszta ivóvízhez és az oktatáshoz, az életüket pedig folyamatos veszély fenyegeti. Az UNICEF számolt be három gyerek történetéről, akik mindannyian a konfliktus sújtotta területen élnek.

Út az iskolába - a frontvonalon keresztül

A 14 éves Diana minden reggel 5:30-kor kel, hogy a határmenti Horlivkából odaérjen becsengetésre. Az iskola 2 órányi autóútra van, Opytnében. A kopottas iskolabuszt, amelyet források hiányában az iskolaigazgató tart karban, bármikor bombatalálat érheti. A kisbusz néhány hete éppen a frontvonal közelében robbant le. A fiatal lány tanulni szeretne, ezért a veszélyek ellenére továbbra is iskolába jár, hogy megvalósíthassa álmát. "Óvónő akarok lenni. Szeretek vigyázni a gyerekekre, és jól kijövök velük" - mondta Diana.
A fegyveres harcok kezdete óta több mint 750 tanintézmény sérült meg a bombázásokban, ezáltal 700 ezer gyermek oktatása vált bizonytalanná a frontvonal mindkét oldalán.

Az UNICEF segítségével eddig 33 iskolát építettek újjá. Az iskola képes megteremteni a gyermekek számára a normalitás érzését, és segítséget nyújt a traumák feldolgozásában.

Kertészkedés - a bombák földjén

Artyom alig múlt 10 éves, mégis rengeteg borzalmat látott már élete során. A kisfiú Donyeck térségében él szüleivel, ahol hatodik éve zajlanak fegyveres összecsapások. A család otthona a frontvonal közelében található. Artyom szüleivel, két nagymamájával és egy szomszédjukkal a kertben veteményezett éppen, amikor telküket bombatalálat érte. A becsapódáskor mindannyian megsérültek. Artyomot a hátán találta el egy repeszdarab. Mivel a mentő nem jár feléjük, szülei 20 percet gyalogoltak vele a legközelebbi kórházig. "Nem tudom elmondani, mit éreztem, amikor megláttam a fiamat vérző sebbel" - meséli megrendülve az édesapa. A kisfiú még ma sem hall rendesen és gyakori fejfájással küzd.
Kelet-Ukrajnában számos gyermek nem jut hozzá a megfelelő ellátáshoz, sőt, az egészségügyi rendszer összeomlása miatt gyakran a védőoltásokhoz sem, így rég elfeledettnek hitt betegségek is újra megjelentek. Az alacsony oltottsági szint következtében gyermekbénulási járvány tört ki és a kanyarós esetek száma is robbanásszerűen nőtt. A háború pszichés ára is mérhető: a konfliktus sújtotta területeken minden negyedik gyermek szenved a poszttraumás stressz tüneteitől.

Az UNICEF alapszintű védőoltásokat biztosít a gyermekek számára. Pszichológusok és mobil egészségügyi csapatok segítségével támogatja a gyermekeket.

Ivóvíz nélkül Európában

Ilia 13 éves és Kelet-Ukrajnában, a frontvonal mellett él. A bombázások miatt családjuk nem jut tiszta ivóvízhez. A fiú napjában háromszor a kútról hozza a főzéshez, tisztálkodáshoz és iváshoz szükséges vizet. "A kútból sárga víz jön és sokszor savanyú is" - mondta Ilia.
Kelet-Ukrajnában 500 ezer gyermeknek nincs hozzáférése a tiszta ivóvízhez. Hamarosan azonban megépül az a víztorony. Az UNICEF részt vesz a vízellátó rendszerek rehabilitálásában: 2018-ban 1,8 millió ember tiszta és biztonságos ivóvízellátásáról gondoskodtunk.

Az UNICEF lehetőségei korlátozottak, hiszen a kelet-ukrajnai gyerekek és családok közegészségügyi ellátását és vízellátását biztosító tevékenységek forrásai jelenleg mindössze 30%-ban biztosítottak.

Az UNICEF munkáját itt támogatható.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék