Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Több gyerekkori trauma, nagyobb esély az öngyilkosságra

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 28. | Frissítve: 2017. május 2.

Forrás: Medipress

A hátrányos helyzetű kamaszok körében nagyobb a kockázata az öngyilkosságnak - derül ki egy friss kutatásból, amelynek során közel 550 ezer 1987 és 1991 között született fiatalt vizsgáltak, majd 24 éves korukig követték az eseményeket a szakemberek.

Több gyerekkori trauma, nagyobb esély az öngyilkosságra

Az utánkövetési időszakban 431 öngyilkosságra került sor. Vizsgálódás tárgya volt a születés és 14 éves kor közötti időszak összes traumatikus eseménye, pl. a családon belüli haláleset, a szülők szenvedélybetegsége, a szülők pszichiátriai rendellenessége, a szülők büntetőjogi terheltsége, a szülők válása/különélése, az alacsony egy főre jutó jövedelem a családon belül.
A szülők válását leszámítva a felsoroltak mindegyike kétszeresére növelte az öngyilkosság kockázatát. Különösen azok az alanyok számítanak veszélyeztetettnek, akiknél két vagy annál több ilyen probléma is történt.
"Mindez egyértelműen bizonyítja, hogy a gyerekkori traumák egyértelműen hatással vannak az öngyilkosság kockázatára kamasz- és fiatal felnőttkorban" - olvasható a BMJ friss számában publikált kutatásban.
A fiatalok közötti öngyilkossági arány ezzel együtt szerencsére meglehetősen alacsony marad, és a legtöbb gyerekkori traumát átélő fiatal nem veszi el saját életét.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék