Gyerek

Több civil szervezet is tiltakozik a rasszista mese miatt

A mese több szervezet szerint is tele van rasszista előítéletekkel, de sérti az örökbefogadó családokat és a hajléktalanokat is.
2021. Szeptember 21.
Több civil szervezet is tiltakozik a rasszista mese miatt (fotó:Getty Images)

Nagy felháborodást váltott ki a KerekMese egyik filmje, ami ellen több civil szervezet is tiltakozik, a mese rasszista, másokra sértő mondanivalója és ábrázolása miatt.

A Tomi családja c. epizódról a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Alapítvány ezt írja Facebook posztjában: “Ez a tartalom minden, amit ma rasszista előítéletként ismerünk, de van benne bőven más probléma is, hiszen sértő az ábrázolás az örökbefogadó családokkal, de akár a hajléktalan emberekkel szemben is.

A mese azt tanítja a gyerekeknek, hogy a roma emberek tanulatlanok, koszban-mocsokban élnek, az idősekkel a kutyánál is rosszabbul bánnak, és csak a segélyért tartják őket az udvar végében. Az, hogy amúgy az alaphelyzet mennyire ijesztő, (bármikor elvihetnek az örökbeadó szüleid a horrorba otthonról), egy következő szintje ennek a gyerekmesének szánt rémálomnak.”

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Alapítvány mellett szót emelt a mese ellen az 1 Magyarország Kezdeményezés és a Gólyahír Alapítvány is, utóbbi szerint mélyen sérti a videó az örökbefogadó társadalmat. Az alapítvány a Hvg.hu-hoz eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy “a videó tartalma az örökbefogadás intézményét és szereplőit is mélyen bántja, félrevezető és kártékony előítéleteken alapuló képet közvetít az örökbefogadásról.”

Az alapítvány próbálta felvenni a kapcsolatot a videó készítőivel, de nem kaptak választ. “Az örökbefogadó társadalom nevében követeljük a videó azonnali eltávolítását a KerekMese Youtube csatornájáról és a FB oldaláról is, és a tárgyi tévedések helyreigazítását, ellenkező esetben jogi lépéseket teszünk”- írták.A Kerekmese Magyarország legnézettebb YouTube-csatornája, több mint 800 ezer feliratkozóval. A videókat egy sokgyerekes házaspár készíti.

A nagy felháborodást kiváltó mesében a Tomi családja címűben egy fiú arra jut, hogy a családja, amelyben él, biztosan örökbe fogadta. Egy tévedés miatt a gyámügy aztán áthelyezi egy másik családba, akikről később kiderül, hogy csak a segélyért kell nekik a gyerek.

A Telex.hu cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy korántsem ez volt az első olyan mese az alkotóktól, amely aggályokat vethet fel: iskolai bullyingról, aspergeres gyerekről szóló meséikben sem ábrázoltak sem érzékenyen, sem árnyaltan. A lap egyébként megkérdezte az alkotókat is, akik írásban reagáltak a tiltakozásokra:

“A videó ötlete saját életünkből származik, a fiunk Tomi nem akart kiporszívózni a szobájában, és azt mondta, hogy biztos örökbefogadtuk, mert nem is hasonlít ránk. Ekkor jöttünk rá nagy testvéreivel együtt, hogy mindannyiunknak felmerült gyerekkorában, hogy talán örökbefogadták.

A nézők egy része valószínűleg nem tudta értelmezni, hogy a mesében egyetlen örökbefogadó szülő sem szerepel, hiszen csak eltévesztették a házszámot, mert Tomi dühösen becsapta az ajtót és leesett a 2-es szám.

Gyakorlatilag Tomi dühének a következményeként kerül tévesen másik családba. A történet a továbbiakban fikciós lévén minden szempontból a legrosszabb családot ábrázolja, csak így tudtuk megértetni Tomi karakterével, hogy értékelje a szerető családját, még ha néha házimunkát kell is végeznie.

A tartalom eltávolítását nem tervezzük, de 18-as korhatárbesorolást állítunk be rá. A meséről a továbbiakban nem szeretnénk nyilatkozni.”

Ez azóta meg is történt, korhatárossá tették a mesét, de nem szedték le.

Forrás: Telex.hu/Hvg.hu/24.hu