Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tízezreket bukhatnak a szülők

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 21.

Forrás: penzcentrum.hu

Jelentős változáson ment át a cafeteria rendszer 2019-től, amely érintette az iskolakezdési támogatást is. Az iskolakezdés nagy kiadást jelent a szülőknek, ezen segített az iskolakezdési támogatás, azonban most sokan elesnek ettől.

Tízezreket bukhatnak a szülők
Attól függően, hogy mekkora gyerek beiskolázásáról beszélünk akár 100 ezer forintra is rúghat az iskolakezdés költsége. Nagy segítséget jelentett minden tanév kezdetekor, hogy a cafeteria rendszeren belül iskolakezdési támogatást lehetett igényelni. Azonban a jogszabályváltozás miatt sok munkavállaló azt tapasztalja, hogy a munkáltatója már nem ad ilyen támogatást, vagy más formában biztosítja azt. A Pénzcentrum annak járt most utána, hogy hogyan érintik az idei változások az iskolakezdési támogatást, mit és milyen összegben igényelhetnek jelenleg is a szülők.
Vannak, akiknek a munkáltatója a munkabérbe építve továbbra is biztosítja ezt az elemet a kedvezőtlenebb adózás és bonyolultabb elszámolás ellenére is, viszont a legtöbb munkavállaló változást tapasztal.
Ahol a munkaadó megtartotta a tavaly még igényelhető cafetéria összeget, ott egy gyermek után maximum 44700, két gyermek után 89400, három gyermek után 134100, négy gyermek után pedig 187800 forintot igényelhet. Azoknak a szülőknek, akiknek a munkáltatója már nem biztosítja tovább ezt a támogatási összeget, más módot kell találniuk az iskolakezdés finanszírozására. Arról, hogy mit tehetnek ebben a helyzetben a családok és a munkáltatók a Pénzcentrumnak Fata László, cafeteria szakértő, a Cafeteria TREND magazin szerkesztője nyilatkozott.

Fata László a lapnak elmondta, hogy az iskolakezdési támogatás, mint juttatás 2018-ban egyes meghatározott juttatásként adózott, így a munkáltatónak összesen 40,71% közterhet kellett fizetnie a juttatás után. Emellett azonban összeghatár nélkül adhatta ezt a támogatást.
2019-re a személyi jövedelemadóról szóló törvény nem rendel külön kedvezményt ehhez a juttatáshoz, így jövedelemként kell megfizetni az adót az iskolakezdési támogatás után, azaz tavaly még 40,71 százalékos adóteher volt, idén azonban 81,95 százalékos adó terheli.
A munkavállalók egy része azt érzékeli, hogy munkáltatója nem ad már ilyen támogatást, vagy éppen más formában, értékben biztosítja ezt.
Ahol a dolgozói választásra épülő rendszertől függetlenül kínálta ezt tavaly a juttató, ott különböző megoldásokkal találkozunk 2019-ben. Egyes munkáltatók egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a helyzettel, és a tavalyi támogatás helyett idén nem adnak semmiféle juttatást.
Elterjedt gyakorlat, hogy a tanévkezdéshez jövedelemként adózó plusz pénz kifizetést kap munkáltatói támogatásként a munkavállaló.
Egyes munkáltatók az évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig terjedő mértékben adható csekély értékű ajándék keretein belül valósítják meg az iskolakezdési támogatást. Ez a juttatás akár utalvány formában is kiadható.
Fata László szerint a munkáltatónak érdemes megfontolnia az önsegélyező pénztárba nyújtott célzott szolgáltatás lehetőségét is: ennek keretein belül kedvező adózással biztosíthat a munkavállalónak olyan juttatást, melyet a gyermekeik iskoláztatásához használhatnak.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék