Gyerek

Tizenhárom éves kor után már csak pusztulnak az idegsejtek

Amerikai tudósok azt állítják, hogy kb. 13 éves kor után az agy memóriáért és tanulási funkciókért felelős területe már nem termel új idegsejteket. Ez az eredmény megkérdőjelezi az eddig elfogadott nézetet, amely ennek épp az ellenkezőjét állította.
2018. Március 10.
Tizenhárom éves korunk után már hanyatlunk szellemileg

A Nature tudományos folyóiratban megjelent eredmények annak az eddig széles körben elfogadott nézetnek mondanak ellent, ami szerint az agy hippokampusz területe, ami a tanulási és térbeli folyamatokban, valamint a memóriafunkciókban tölt be fontos szerepet még felnőtt korban is termel új idegsejteket – írja az Index az MTI nyomán.

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, Arturo Alvarez-Buylla és kollégái 59 felnőtt és gyerek agymintáit elemezve nem találták nyomát fiatal vagy új idegsejteknek a 18 évnél idősebbek hippokampuszában.

A gyerekeknél születéstől egyéves korig, illetve 7 és 13 éves korban figyeltek meg a területet: azt állítják, hogy az ember hippokampuszának nagy része a magzati agyfejlődés során alakul ki.

Az volt az általánosan elfogadott nézet, hogy a hippokampusz olyan agyterület, ahol felnőttkorban is tart még az idegsejtek termelődése az embereknél és az állatoknál egyaránt – mondta Jason Snyder, a vancouveri Brit Columbiai Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy mindezt számos korábbi tanulmány alátámasztotta.

Az eddigi kutatási eredmények úgy találták, hogy naponta több száz idegsejt születik az emberi hippokampuszban, ezzel kezelhetővé válik az életkor előrehaladtával bekövetkező szellemi hanyatlás. Most viszont az állítják a kutatók, hogy talán eddig tévesen észlelték az új idegsejtek termelődését.

Kapcsolódó cikkeink memória és tanulás témában:

Forrás: Index.hu