Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tippek, hogy jobb legyen a kapcsolatod a kamasz gyerekeddel

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 7. | Frissítve: 2021. december 16.

Forrás: babaszoba.hu

A tinédzserek szüntelen kommunikációval töltik a mindennapjaikat: üzeneteket küldenek, chatelnek, a közösségi médián lógnak. Sok szülő azonban arra panaszkodik, hogy gyermekük velük nem beszélget.

Tippek, hogy jobb legyen a kapcsolatod a kamasz gyerekeddel (Fotó: Getty Images)
Ennek lehet az oka az, hogy a szülőt az foglalkoztatja, amit ő szeretne megtudni a gyermekétől, nem pedig az, a gyermeke mit szeretne megbeszélni vele. A következő tippek segíthetnek, hogy jobb legyen a kapcsolat a tinik és a szüleik között. Ezek éppen azokon a dolgokon alapszanak, amelyen minden jó kapcsolat: a tiszteleten, a kölcsönös figyelmen, és a közös szórakozáson.

A mindennapos beszélgetés a legjobb befektetés

A szoros kapcsolatokat időbe telik felépíteni - gondolj csak arra, hogy a munkahelyi barátaiddal is először valószínűleg egy ügyfél furcsa kéréseit beszéltétek meg, vagy kipanaszkodtátok valamiről. Később megvitattátok a kedvenc sorozataitokat, hogy hol voltatok nyaralni, majd egy idő után már a családotokról is meséltetek egymásnak.
A gyerekek teljesen hasonlóan működnek - persze, a gyermekedet már régóta ismered, de ahhoz, hogy nagyon bizalmas kapcsolatba kerüljetek a kamaszoddal, amelyben bármiről tudtok beszélgetni, először szintén hétköznapi témákkal kell foglalkoznotok. Ilyen például a videojáték, vagy az új lemez, amit 0-24 hallgat, esetleg a kedvenc youtube-os influenszere legújabb videója. Ez az a mély eszmecsere, amire vágysz? Nem. De egy remek befektetés, ami építi a bizalmat, mert a gyermeked megoszt veled valamit, amit szeret, és amit szívesen meg is oszt.
Ahhoz, hogy a bizalmasa legyél, biztonságos és megbízható szövetségesként tekintsen rád, ez a legjobb alap. Mutasd meg neki, hogy komolyan veszed, sőt, a legjobb, ha őszintén klassznak is tartod a dolgait.

Mutasd meg neki, mit vársz tőle

Az emberek általában tükrözik egymás viselkedését, ezért ha azt akarod, hogy a gyermeked meséljen a napjáról, neked is mesélned kell a sajátodról. Beszélj arról, milyen csodálatos volt az ebéded. Vagy arról, milyen szomorú vagy, mert egy kedves kollégád felmondott. Légy könnyed, természetes, fogalmazz röviden.
Adj időt a gyermekednek is, hogy elmesélhesse a saját történeteit. Így épül fel egy hétköznapi, nem erőltetett beszélgetés. Elmondasz egy történetet, ez emlékezteti őt egy saját történetére, amit megoszt veled.

Csak hallgasd meg, és ne okítsd ki

Semmi sem tesz tönkre egy beszélgetést gyorsabban, mint ha azt mondja valaki, hogy tévedsz, én ezt jobban tudom! Ne legyél ez a valaki. Helyette, ha a kamaszod végre elkezd beszélni, egy kicsit csendesedj el, és hagyd, hogy mondja, amit szeretne, még ha csak hangosan gondolkodik is. A kutatások szerint ugyanis a hallgatás és elfogadás arra ösztönzi a tiniket, hogy sokkal nyíltabban, őszintébben beszéljenek, mint ha kérdéseket tennének fel nekik, vagy kritizálnák a mondandójukat, esetleg aggodalmaskodnának ezek miatt.

Ha problémája van, és segítségre van szüksége, oszd meg a véleményed!

A legtöbb kamasz tanácsot szeretne a szülőktől, nem pedig azt, hogy megmondják neki, mit kell csinálnia. Tehát tegyél fel inkább rávezető kérdéseket, vagy oszd meg a stratégiádat, pont mintha egy barátodnak adnál tanácsot. Így sokkal nagyobb esély van rá, hogy megfogadja, amit mondasz neki, mintha utasítanád valamire.
(Cikk forrása: psychologytoday.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék