Gyerek

Tippek a gyermek önfegyelmének fejlesztéséhez

Az önfegyelem lényege, hogy a gyermek elsajátítsa a magatartási és erkölcsi szabályokat, amit a szülő tanít neki, és ennek köszönhetően felelős, figyelmes, önmaga által szabályozott felnőtt legyen.
2020. Augusztus 08.
Tippek a gyermek önfegyelmének fejlesztéséhez (Fotó: Getty Images)

A Psychology Today összegyűjtött néhány tippet, amely segíthet fejleszteni a gyermek önfegyelmét.

Fegyelmezés most, vagy büntetés később

Ideális esetben a fegyelmezés segít megelőzni a társadalmilag elfogadhatatlan viselkedést. Míg a büntetés azt szokta követni. Mindegyiknek megvan a maga helye, de ne feledd, hogy a büntetés negatív, amely arra ösztönözheti a gyermeket, hogy a félelem miatt ne tegyen meg ismét valamit, míg a fegyelem pozitív, amely támogatja a gyermek önellenőrzését.

Legyél felnőtt

A gyerekeknek rugalmas, gondoskodó felnőttekre van szükségük, akik feltétel nélkül szeretik őket – különösen akkor, ha nagyon bosszantóan viselkednek. Egy példa a Psychology Today-től: tegyük fel, hogy a gyermek elvakarja egy sebét. Ahelyett, hogy azt mondod, hogy “Tudom, hogy viszket, de ne vakard, mert örökre heges marad”, helyette azt, hogy “Tudom, hogy viszket, de ha kaparod, attól csak rosszabb lesz. Kenjük be inkább egy kis krémmel, ami enyhíti a viszketést”. A hasonló szituációkkal modellezed a racionális viselkedést, a problémamegoldást.

Legyél következetes

Ha például a gyermeked azonnal elkezd a napjáról mesélni, amikor hazaértél a munkából, és még le sem tudtad tenni a táskád, levenni a cipőd, nem jó megoldás, ha egyszer nyugodtan, másszor ingerülten reagálsz, mert így homályos üzenetet kap. Ehelyett legyél következetes, és mondd el neki mindig azt, hogy szeretnél kérni egy percet, amíg leteszed a holmid, leveszed a cipőd, majd figyelj rá a teljes figyelmeddel.

Legyen némi kontroll

Ha amiatt aggódsz például, hogy túl sokat videójátékozik a gyermek, vagy túl sokat nézi a TV-t, akkor ajánld fel neki, hogy vacsora után eldöntheti, hogy TV-zik vagy videójátékozik-e egy órát, és amikor ez letelt, akkor válasszon egy esti mesét vagy társasjátékot, vagy egyéb tevékenységet. Gondolj mindig az egyenlőségre, hogy ha elveszel valamennyit, ugyanannyit adni is kell.

Arra építs, hogy amit a gyereked tesz, az jó

Ha ahelyett például, hogy azonnal nekiállna a házi feladatának, inkább kosárlabdázik egy kicsit a gyermeked a kertben, ne azt mondd neki, hogy a testvére előbb a leckét oldja meg, neki is így kellene. Inkább dicsérd meg, hogy a kis testmozgással felfrissíti magát, mielőtt nekiáll a leckének. A dicséret és megértés mindig jobb stratégia.

Legyél jövő-orientált

Lehet, hogy te nem szereted a foltokat, de a gyermeked szeret a sárban játszani. Éppen el akarod olvasni az újságot, de ő a kedvenc meséjéről magyaráz? Te talán szereted a klasszikus zenét, de ő inkább valami hangosabb gyerek rapet választana? Ne csak azt akard, hogy engedelmes legyen – a példákból kiindulva, sokkal jobb, ha megismeri a környezetét, javítja a kommunikációs képességeit, vagy a személyes ízlését formálja.

Forrás: psychologytoday.com