Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Teszttel szűrhető az oviban, kinél nagyobb az esély az Alzheimer-kórra

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 18.

Forrás: MediPress

Egy Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható gén már óvodás korban megmutathatja hatását az agy struktúrájában és a mentális képességekben - állítja egy friss tanulmány.

A kutatók már jó ideje tisztában vannak azzal, hogy létezik egy APOE nevű gén, amely összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatával. Azok az emberek, akik az e4 néven is ismert génvariánst is hordozzák, az átlagosnál veszélyeztetettebbnek számítanak.

Már óvodás korban szűrhető lenne a hajlam az Alzheimer-kórra


Az új kutatás most olyasmire mutat rá, amit korábbi tanulmányok is sejtettek: a gén hatása már korai gyerekkorban tetten érhető. Az agyvizsgálatok bizonyították, hogy azok a gyerekek, akik az e4-es génvariánssal rendelkeznek, jellemzően lassabban fejlődnek bizonyos agyterületekre vonatkozóan. Ezek ugyanazok az agyterületek, amelyek később az Alzheimer-kórral küzdő idős embereknél is érintettek.
"És ha még mindez nem volna elég, kiderült az is, hogy az e4-gyel rendelkező gyerekek rosszabbul teljesítettek azokon a teszteken, amelyek a memóriát és a gondolkozás képességeit vizsgálták. Igaz, a különbség 8-10 éves kor táján aztán eltűnt" - mondja a kutatást vezető dr. Linda Chang, a Hawaii-i Egyetem neurológus munkatársa.
A szakember szerint elképzelhető, hogy az e4-es génnel rendelkező emberek érzékenyebbek a korral járó változásokra: gyerekkorban, amikor rengeteg fejlődési folyamat megy végbe, éppúgy, mint idős emberként, amikor a szervezet kezd leépülni.
A kutatók szerint a felfedezésnek egyelőre nincs gyakorlati haszna, hiszen nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy a gyerekeket óvodás korban teszteljék, birtokában vannak-e a veszélyes génvariánsnak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék