Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Testvérek közötti korkülönbségek: melyiknek mi az előnye?

Szerző: Kiss Virág

2019. július 17. | Frissítve: 2020. július 19.

Forrás: babaszoba.hu

Azoknál a pároknál, akik több gyermeket terveznek, előbb-utóbb felmerül a kérdés, hogy mikor érkezzen meg a kistestvér. Vajon létezik ideális korkülönbség?

Sokunkat feszítő kérdés, hogy vajon befolyásolja-e a testvérek közti viszonyt a korkülönbség. Én úgy tapasztalom, hogy nem feltétlenül ezen múlik, hogy a testvérek között harmonikus avagy épp konfliktusokkal terhes kapcsolat alakul ki.
Testvérek közötti korkülönbség: melyiknek mi az előnye?
Andi, akinek három gyermeke van (7, 12 és 14 évesek) azt vallja, hogy nincs ideális korkülönbség, legfeljebb csak a tankönyvekben. Az ő gyermekei például mindig találnak okot a veszekedésre a korkülönbségtől függetlenül is: "Míg kisebbek voltak, nagyon ideálisnak tűnt a korkülönbség, de a kamaszkorba lépve egyre több a súrlódási pont."
Bojti Andrea gyermekpszichológus szintén úgy véli, nem létezik ideális korkülönbség. Akár kisebb, akár nagyobb a korkülönbség a gyermekek között, mindegyiknek megvan a maga előnyei és hátránya is.

Kis korkülönbség

Kis korkülönbség esetén (1-1,5 év) kétségtelenül nehezebb dolga van az elején a szülőknek. Az egyik gyermek kicsi, a másik meg még kisebb, és mindketten abban a korban vannak, amikor nagyon igénylik szüleik figyelmét és gondoskodását. Ez pedig igencsak megterhelő lehet - véli Andrea. Aztán pillanatok alatt összenőnek a gyerekek, és egymás játszópajtásai lehetnek, ami már könnyebb helyzetet teremt a szülő számára is.
A kis korkülönbségnek van még egy előnye - teszi hozzá a szakértő - mégpedig az, hogy a nagyobb testvérnek nem kell azzal a helyzettel megbirkóznia, hogy sok évnyi egyedüllét után hirtelen lesz egy testvére. A kis korkülönbség miatt mondhatni, természetessé válik a testvér jelenléte a családban. Ez persze nem jelenti azt, hogy kis korkülönbség esetén nincs testvérféltékenység - teszi hozzá a szakértő - de mire a nagyobbik testvér eszmél és emlékei maradnak, ez a természetes testvéri állapot rögzül.
Fontos azonban hangsúlyozni, hogy még kis korkülönbség esetén is gondoskodnia kell a szülőknek arról, hogy a gyermeket ne érje váratlanul a testvér érkezése, mert ez féltékenykedéshez, esetleg viselkedési problémákhoz is vezethet. A szülőknek tehát mindenképpen érdemes a gyermeket felkészíteni arra, hogy testvére fog születni.

Nagy korkülönbség

Amikor nagyobb (5-6 évnyi) korkülönbség van a gyermekek között, akkor mindenképpen nagy könnyebbség a szülők számára, hogy már tudatosan felkészíthetik a nagy gyermeket a testvér születésére - hangsúlyozza Bojti Andrea. További előny, hogy a nagyobbik gyermek akár be is tud segíteni a szülőnek a kistestvér körüli teendőkben, ugyanakkor semmiképp nem szabad leterhelni ezekkel a feladatokkal - figyelmeztet a pszichológus. A nagyobb gyermek azt is jobban megérti, hogy változás lesz a család életében, így kevesebb szorongást okozhat benne a kialakult helyzet, ami esetleg egy 2-3 éves gyermeknél viszont probléma lehet.
A nagy korkülönbség kapcsán még meg kell említeni, hogy mivel a nagyobb testvér már óvodás vagy kisiskolás, így jobban leválasztható a szülőről, nem igényli azt a fajta szoros kontaktust és gondoskodást, mint egy kisebb gyermek. Ugyanakkor a nagytestvérnek egyfajta trónfosztás-traumát is okozhat az új jövevény érkezése, aki kimozdítja korábbi központi helyzetéből. Ilyenkor az idősebb gyermek azt élheti meg, hogy születő kistestvér elvonja szüleinek a figyelmét, így rá kevesebb idő jut.

Mintha két világban nőttünk volna fel

Szólni kell arról is, hogy a még nagyobb, akár 7-8 évnyi korkülönbség egészen speciális helyzetet tud teremteni két testvér között, ami szinte már generációbeli különbségeket is okozhat. Ilyenkor a gyerekek szinte egykeként nőnek fel, hiszen nagyon kevés a kapcsolódási pont köztük.
Nagyon szemléletesen fogalmazta meg Ancsa, hogy náluk ez miként alakult: "Én a retro-korban voltam gyermek, és persze próba verziós első poronty. Más pedagógiai és nevelési módszerekkel találkoztam, mint a húgom, akit már egy modern korban, gyakorlott szülők és egy nagy tesó várt. Egy családon belül két világ."
Letti is ezt tapasztalta családjában, ahol többféle korkülönbség is van a testvérek között. Míg lánytestvére és közte mindössze három év van, és nagyon erős kötelék alakult ki köztük, addig nyolc évvel fiatalabb öccsével másképp alakult a kapcsolatuk. Életkorukból adódóan mindig elkerülték egymást, így, ahogy ő fogalmaz: "nehezebb volt a szoros kapcsolatot kialakítani, amit felnőttkorban sínylünk meg leginkább".
A nagyobb korkülönbség Timiéknél is hasonló távolságot okozott: "Nagyon jól megvoltunk mindig, de kvázi egykeként nőttem fel, mert a bátyám 15 éves korától kollégista volt. Sosem tudtunk együtt játszani."

De mi alapján dönt a szülő?

Mennyire dilemmáznak a korkülönbség kérdésen a szülők? - tettem fel a kérdést Bojti Andreának. Gyakran felmerülő kérdés ez a szülők körében- árulta el Andrea, ugyanakkor azt, hogy kinek mennyi az ideális korkülönbség, számtalan tényező befolyásolhatja.
Nagyon sokan döntenek úgy, hogy minél hamarabb le akarják tudni a testvér-kérdést, így a hároméves gyes alatt végig otthon tud lenni az anyuka. A tervezett kis korkülönbség mögött gyakran tehát az áll, hogy minél rövidebb időn belül megszülessenek a gyerekek, és az édesanya kevésbé essen ki a munkájából.
Egy kis közvéleménykutatást végeztem, és úgy tűnik, a szülők szerint manapság a kis korkülönbség a nyerő. Így látja ezt Judit is:
"Azt látom a környezetemben, hogy a kis korkülönbség a népszerű. Nekem 15 hónapos a fiam, a kortársai közül sok anyukának már nagy pocakja van. El nem tudom képzelni hogyan lehet több ilyen pici gyereket ellátni."
A korkülönbség-dilemmát az is befolyásolja, hogy a szülők milyen mintát hoztak otthonról- teszi hozzá Bojti Andrea. Ilyen esetben a szülő és testvére közti kapcsolat befolyásolja a saját gyerekei közti korkülönbséget is.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék