Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Természetben töltött idő: így hat a gyerekre

Szerző: Babaszoba.hu

2019. június 2. | Frissítve: 2021. január 2.

Forrás: babaszoba.hu

A felnőttkori mentális egészségre is nagyon pozitív hatással van, ha gyerekként a minél több időt töltünk a természetben - derítette ki egy spanyol kutatás.

Egy nagyszabású, mintegy 3585, 18 és 65 év közötti önkéntes bevonásával készült európai kutatásból az derült ki, hogy azok, akik gyermekként több időt töltöttek a természetben, jobb mentális egészségnek örvendtek, mint akik kevesebbet voltak a szabadban. A PHENOTYPE-projekthez kapcsolódó kutatás eredményeiről az International Journal of Environment Research and Public Health című szakmai lapban számoltak be
Kiegyensúlyozottabb felnőtt lesz, aki sok időt tölt a szabadban
Az elmúlt időszakban egyre több vizsgálat foglalkozott azzal, hogyan hat az egészségünkre, elsősorban a pszichére az, hogy sokat vagyunk a szabadban, a természetben, de már a múlt században is születtek tanulmányok ennek pozitív hatásairól. "A természeti jelenségek ismétlődésében, abban, hogy az éjszaka után eljön a hajnal, a tél után pedig a tavasz, van valami gyógyító" - írta Rachel Carson 1962-ben, míg Albert Einstein így fogalmazott: "Minél jobban megismerjük a természetet, annál jobban képesek leszünk megérteni a világot."
Annak ellenére azonban, hogy tisztában vagyunk a természet pozitív hatásaival, mégis meglehetősen kevés időt töltünk a szabadban. Ráadásul, minél kevesebb időt van a természetben egy gyerek, annál kevésbé foglalkoztatja felnőttként a környezetének állapota.
"Kívánatos lenne, hogy minél elérhetőbbé tegyük a gyerekek számára a biztonságos és vonzó természetközeli környezetet" - fogalmazott a barcelonai Institute for Global Health városi tervezésért felelős részlegének igazgatója, Mark Nieuwenhuijsen. "A legtöbb országban a környezeti nevelés vagy a szabadtéri tevékenységek nem képezik részét a tantervnek. Szeretnénk felhívni minden döntéshozó figyelmét arra, mennyire fontos, hogy a gyerekek természetközeli játszótereken és zöldebb iskolai udvarokon tölthessék az idejüket."
A természet pozitív hatásait más kutatások eredménye is megerősítette, egy 2017-es vizsgálat például úgy találta, hogy már egy rövid, húszperces családi séta is megerősítheti a szülők és gyerekek közötti köteléket. 
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bethesda: több, mint gyermekkórház (X)

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben gyógyítanak. Ez a Bethesda.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék