Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terjedőben a covid-alkoholizmus a szülők között - iszik, akinek elege van?

Szerzők: BV, KZ

2021. május 4.

Forrás: babaszoba.hu

Járvány miatti szorongás, karanténhelyzet, bezártság, egész napos gyereknevelés: mintha mostanában mindenre az alkohol lenne a büszkén vállalt megoldás.

-       Vodka-szóda, csak az segít!
-       Két pohár sör minden este.
-       "Kibontom a kis vörösboromat, és én már jól vagyok."
-       Csak estig kell kibírni. Aztán jöhet a pohár pálinka.

Ezeket a kommenteket egy olyan poszt alatt olvastam, ami arról érdeklődik, hogyan lehet kibírni a dackorszakot. De az internet népe szerint sok minden másra is az alkohol a megoldás. Az idegesítő szülőkre. Az idegesítő főnökre. A babasírásra. A kamaszok viselkedésére. A home office-ra. A home schoolingra. A home office-ra home schoolinggal súlyosbítva. A hétfőre. A keddre. Úgy általában minden típusú stresszre.
Bár nemrég újra nyitottak az iskolák és óvodák, van, aki a fertőzéstől való félelmében még nem engedi közösségbe a gyermekét. Neki minden bizonnyal további terhelést kell kibírnia - talán szintén valamilyen típusú alkohollal sikerül.
És bár az alkohol - mint tudjuk - nem old meg semmit, egy dolgot mégiscsak old: a szorongást. Így ez lehet az oka, hogy az utóbbi hónapok, a bezártság extrém helyzetében időnként kinyitottak a szülők egy-egy üveg italt.

Nehezített pálya

A két szülő otthon dolgozik a lakás két pontján, napi nyolc órában, miközben körülöttük egy-két-három gyerek próbál szintén túlélni a bezártságban - tegyük fel, nem túl sok négyzetméteren, kert nélkül -, mint a magyar családok jelentős része. Ha picik a gyerekek, akikre még vigyázni kell és lefoglalni őket, akkor azért nehéz, ha nagyobbak, akikkel tanulni kéne, akkor azért. Ha mindkettőből van, akkor meg azért.
Mindenki kénytelen volt tudomásul venni, hogy ez a helyzet: nem lehet bejárni a munkahelyek egy részére, és nem lehetett bejárni a gyermekintézményekbe sem. Szépen hangzik, hogy ha a szülők úgyis otthon vannak, akkor nem gond, hogy zárva vannak az óvodák, iskolák, hiszen van, aki otthon legyen velük. Otthon lenni, az még csak-csak. De dolgozni?! Teljes munkaidőben?! Legalább egy félmondatban elhangozhatott volna itt-ott, hogy ez szinte képtelenség, valamelyik fronton egész biztosan, hogy kudarcot vallunk, vagy az összesen. És akkor még a háztartás ellátásáról nem is beszéltünk. Szinte érthetetlen, hogy több gyerekes családok hogy zsonglőrködtek és boldogultak több hullámon át. Bízzunk abban, hogy nem csak az alkohollal...
Teljes káosz - Fotó: Getty

Nem vagyok prűd, semmi bajom azzal, ha az emberek olykor így "engednek fel", nyugszanak meg, lazítanak. Tényleg hatásos. De azért hosszan tartó élethelyzetekre, úgy általában a gyereknevelési gondokra folyamatos gyógyírként ajánlgatni egymásnak, az vékony jég.
Mostanában divat lett bevallani, hogy az anyaság (szülőség) nagy kihívás. Hogy vannak mélypontok. Hogy az ember néha a pokolba kívánja az életét, és szívesen visszakapná a régit. Ez nem baj, jó, hogy tabuk törnek meg, jó, hogy nem csak mintaszülőnek szabad lenni a nap huszonnégy órájában. De néha mintha átesnénk a ló túloldalára: bloggerek mondják el, hogy pia nélkül bizony nem bírnának ki a gyerekeikkel egy hetet sem.
Ne mondom, hogy válasszanak más relaxációs technikákat, mert épp arról van szó, hogy az ember még a vécére sem mehet el anélkül, hogy ne hangozna fel, hogy "anyúúúú", nemhogy mondjuk jógapózokat gyakoroljon zen hangulatban vagy citromfüves forró fürdőt vegyen és hasonlók. Persze, hogy jó néha az a pohár vörösbor. De azért ott el kell gondolkodni, ha nélküle már semmi nem megy. Érdemes megnézni ehhez ezt a videót:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék