Gyerek

Terápiás barátság: végtaghiányos kisfiúhoz került a háromlábú kutya

Mancs nélkül született kutyus tanítja Paxtont a barátkozásra.
2021. Június 04.

Amikor a hétéves Paxton Williams terapeutája elmondta a kisfiú családjának, hogy hallott egy végtagkülönbséggel született kölyökkutyáról, a család rögtön elkezdett gondolkodni azon, vajon hogyan tudnának helyet adni egy ilyen jószágnak. Ugyanis az ő kisfiuk is végtaghiánnyal született. És amint találkoztak, kiderült, hogy valóban rokon lelkek. “Elképesztő volt látni ezt” – meséli Blaine Williams, a 38 éves, Minnesotában élő édesapa.

Paxton koraszülött volt, de talán nem is ez a megfelelő szó ide, hiszen extrém korán, csupán a huszonnegyedik héten jött a világra. “Körülbelül akkora volt, mint a tenyerem” – emlékezett vissza Williams a Today kérdésére. A kisfiúnak légzési problémái voltak, újra kellett éleszteni, majd az újszülött intenzív osztályra került. Sajnos néhány héttel egy csontot érintő fertőzés következtében károsodott az egyik lába, és nem fejlődött rendesen. Egy ideig magasított cipőt hordott, ám a lába annyira “lemaradt” a másiktól, hogy már ez sem segített: nem volt más út, mint az amputáció.

Paxton azóta – négyéves kora óta – protézissel él, ami nagyon jól illeszkedik a testéhez. “Nem volt kétségbeesve – meséli az édesapa –  Inkább csak izgatott volt, mikor kap kerekesszéket, amivel föl-le gurulhat. Ez sokat elárul a személyiségéről…”

Nem sokkal később egy másik lény jött a világra: Marvel, a kiskutya. Gazdája észrevette, hogy a jobb mellső mancsa hiányzik. Az állatorvos arra gyanakszik, hogy a köldökzsinór tekeredhetett rá még magzat korában, az zárta el a vérkeringést. A gazdi különleges otthont keresett a kutyus számára, főként azután, hogy látott a tévében egy történetet, amiben egy végtaghiányos kislány kapott egy hasonló kiskutyát. “Nagyon édes történet volt -meséli – Tudtam, hogy Marvel egy különleges kiskutya, aki valaki szintén különlegeset érdemel.” Nos, Paxton tényleg az volt a számára, ezt az első találkozás hamar bebizonyította.

A bejegyzés megtekintése az InstagramonMarvel Mae (@adventures_with_marvel) által megosztott bejegyzés

“Nagyon cukik voltak” – mesélik a jelenlévők. “Paxton letérdelt, a kiskutya pedig össze-vissza nyalogatta, a kisfiú kuncogott. Könnyes szemekkel néztünk egymásra, és azt éreztük: igen, ez igazi egymásra találás.”

Azóta Marvel és Paxton barátsága egyre erősödik, a kutya sokat segített Paxtonnak abban, hogy nyisson mások felé. “Az emberek gyakorta megkérdezik őt, mi baja a kutyának  – meséli az édesapa. – Ilyenkor Paxton csak mosolyog: olyan, mint én. Neki a mancsa hiányzik, nekem pedig az egyik lábam.”

A bejegyzés megtekintése az InstagramonMarvel Mae (@adventures_with_marvel) által megosztott bejegyzés

Az apa azt reméli, hogy fia története megtanít másokat is az elfogadásra. “Végül is valahol mind egyformák vagyunk. A fiam csupán egy kisfiú, aki ugyanúgy játszik, mint bármelyik gyerek. Tudja, hogy más, de ma már nem éli meg a problémáját korlátként.”