Gyerek

Tényleg csökkentheti a cink a koronavírus-fertőzés lefolyásának súlyosságát?

Azt vizsgálták a kutatók, hogy segíthet-e a cink csökkenteni a koronavírussal diagnosztizált pácienseknél a betegség súlyosabb kimenetelének kockázatát.
2020. Október 05.
A cink hatását vizsgálták az új koronavírus ellen (Fotó: Getty Images)

A cink vírusellenes tulajdonságairól ismert ásványi anyag. Lehet a cink az egyik kulcsa az immunrendszer támogatásának, és az új koronavírus fertőzés okozta veszélyes gyulladás megelőzésének?

Erre a kérdésre nincs még végleges válasz, de a Health.com cikke szerint egy nemrégiben, egy európai online koronavírus konferencián közzétett előzetes kutatás arra utal, hogy lehetséges, hogy lehet összefüggés a vér alacsonyabb cinkszintje és a COVID-19-ben szenvedő páciensek rosszabb egészségi állapota között.

A spanyol Dr. Roberto Güerri-Fernández vezette a retrospektív (időben visszatekintő) vizsgálatot, amely barcelonai kórházban ápolt, tüneteket mutató pácienseket vizsgált március közepétől április végéig tartó időszakban. A kutatók ezen felül hozzáfértek további laboratóriumi eredményekhez és betegadatokhoz is, beleértve a már fennálló állapotúakat is.

A tanulmány elkészültéhez a kutatók 249 páciens reprezentatív mintájára fókuszáltak, akik közül 21 páciens elhunyt a betegségben. Ennek a 249 páciensnek a kórházba kerülésükkor átlagosan 61 mikrogramm volt a vérük deciliterenkénti cinkszintje. Amikor a kutatók összehasonlították a fertőzést túlélők cinkszintjét a COVID-19-ben elhunytakéval, jelentős különbséget találtak: míg előbbi csoportnál átlagosan 63,1 mikrogramm volt a vér cinkszintje deciliterenként, addig a betegségben elhunytaknál 43 mikrogramm. Az életkorra, nemre, a betegség súlyosságára való kiigazítások után úgy találták, a vér cinkszintjének minden egyes egységgel való növekedése a páciensek kórházba való felvétele idején 7%-kal alacsonyabb kockázatot jelentett a betegségük halálos kimenetelére.

“Az alacsonyabb cinkszint a páciens felvételekor összefüggésben állhat a fertőzés során fellépő nagyobb fokú gyulladással és a betegség rosszabb kimenetelével” – jegyezték meg a tanulmány szerzői.

Philip C. Calder, a Southhamptoni Egyetem (University of Southampton) táplálkozási immunológiai professzora – aki maga nem vett részt a vizsgálat elkészítésében -, elmondta a Health.com-nak, hogy míg a tanulmány a beteg felvételekor ismert alacsonyabb cinkszintet összeköti a COVID-19-ben szenvedő pácienseknél a betegség halálos kimenetelének fokozott kockázatával, nem bizonyított az ok-okozati összefüggés, csupán valamilyen kapcsolatot mutat az ásványi anyag és a betegség között.

A cikk felhívja rá a figyelmet, hogy mielőtt valaki cinket kezdene el felhalmozni, érdemes szem előtt tartania a következőket. Egyrészt a vizsgálat egyetlen kórház kisebb számú pácienscsoportjára korlátozódik. Továbbá a szerzők elismerik, hogy az esetleges terápiás hatások felméréséhez szükség van további kutatásokra is. A Health.com cikkének megjelenéséig még nem publikálták az eredményeket szakértők áltat értékelt orvosi folyóiratban, így ezen a ponton előzetes megállapításoknak számítanak.

Dr. Leo Anthony Celi, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology) vezető kutatója szerint számtalan példa van arra, hogy valamely, rendellenesnek ítélt megállapítás kijavítása nem változtatja meg a betegség kimenetelét. Tehát nem igazán tudjuk, hogy a vér cinkszintjének növelése bármilyen hatással lenne a COVID-19-ben szenvedő betegek helyzetére. “Az életkoron, a nemen és a betegség súlyosságán kívül más tényezők is hatással lehetnek a cinkszint és a COVID-19 kimenetele közötti kapcsolatra” – magyarázta a portálnak a szakértő.

Calder hozzátette, hogy a cinknek van néhány specifikus vírusellenes hatása, támogatja az immunrendszert, kontrollálja a gyulladásokat, “ezért ezeknek a megállapításoknak lehet alapja”- mondta. Megjegyezte azt is, hogy hasonló adatokat tettek közzé a szelénről és a D-vitaminról is. “Az embereknek érdemes megbizonyosodnia arról, hogy az étrendjük által hozzájutnak-e elegendő mennyiséghez ezekből a tápanyagokból, ha pedig aggódnak, a pótlásukkal is próbálkozhatnak” – fogalmazott Calder.

Táplálék-kiegészítő szedése előtt javasolt egyeztetni a háziorvossal is.

Természetesen vonzó lehetőség beszedni egy táplálék-kiegészítőt, hogy ezzel csökkentsük a COVID-19 kockázatát – ismerte el Dr. Celi, de valóban úgy kell tekinteni a cinkre, mint ami megvéd bennünket? “Amit jelenleg tudunk – tette hozzá -, az alapján semmi sem múlja felül a maszkok használatát és a tömeg elkerülését.”