Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Teljes életet élhetsz cukorbetegséggel is

Szerző: Babaszoba.hu

2017. november 14.

Forrás: NOGUCHI PORTER NOVELLI

Magyarországon bő egy évtized alatt a duplájára nőtt a cukorbetegséggel élők száma, napjainkban pedig eléri a közel egymillió főt, így nem csoda, ha a diabétesz kezelése jelenti a legnagyobb terhet az egészségbiztosítás számára.

Teljes élet cukorbetegséggel - Tégy magadért!

A diabétesz világviszonylatban is az egyik legtöbb embert érintő betegség, jelenleg 415 millióan élnek vele, ebből 199 millió nő; utóbbi szám 2040-re előreláthatóan 303 millióra fog növekedni. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők mindennapi teendőik mellett hajlamosabbak elhanyagolni a betegséget, ezért idén, a Cukorbetegek Világnapján a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) több országban is kampányol a nők körében. Az ISA ezzel arra hívja fel a figyelmet, hogy teljes életet lehet élni a diabétesszel, ha a betegséggel kapcsolatos teendők kiemelt helyet kapnak a mindennapokban.
Az ISA-ról
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) egy nemzetközi, tudományos céllal létrehozott non-profit szervezet az alacsony vagy nulla kalóriás édesítőszer beszállítók - beleértve az asztali édesítőszer gyártókat is - és fogyasztók képviseletében.
Az ISA idén november 14-ére, vagyis Cukorbetegek Világnapjára szervezett kampányának középpontjában a nők állnak. "A nők és a cukorbetegség - Egy egészséges jövőért" elnevezésű figyelemfelhívás célja, hogy a diabétesszel élő nőket arra biztassa, kerüljenek mindennapi prioritási listájuk elejére az állapotukkal kapcsolatos teendők a többi alapvető feladat mellé. A nők megszólítása és edukációja azért is fontos, mert gyakran az egész család étrendjét ők állítják össze, így kiemelt szerepük van a diabétesszel kapcsolatos ismeretek elsajátításában és átadásában, ezáltal pedig tágabb értelemben egy egészségesebb jövő kialakításában.
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség a Nemzetközi Diabetes Szövetséggel (IDF) és a Dietetikusok Európai Szövetségének Diabetes munkacsoportjával (EFAD-ESDN) együtt azért hívott életre egy szakmai együttműködést, hogy e szervezetek tudományos támogatásával és figyelemfelhívással ösztönözze a nőket, hogy törődjenek magukkal egy egészségesebb jövő érdekében. Minél inkább képes ugyanis a diabétesszel élő kontroll alatt tartani a cukorbetegségét, annál inkább képes lesz teljes és egészséges életet élni.
Dr. Aimilia Papakonstantinou, az Athéni Agrártudományi Egyetem táplálkozástudományi adjunktusa és az EFAD-ESDN diabétesz szekciójának vezetője hangsúlyozta: "A jó hír az, hogy a diabétesz az a típusú krónikus betegség, ami könnyen kezelhető és optimális glikémiás kontroll érhető el a páciensnél. Ehhez pontos napi tervezésre van szükség, főleg azokra a tevékenységekre nézve, amelyek hatással lehetnek a cukorbetegségre: ilyenek például az étrend és az életmódbeli szokások, de nagyon fontos az önellenőrzés is. A cukorbeteg nők biztosak lehetnek benne, hogy teljes életet élhetnek, és semmiről nem kell lemondaniuk a diabétesz miatt. Ebbéli erőfeszítésükben a dietetikusok a legfőbb szövetségeseik lehetnek".
Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke kiemelte: "Ma már egyénre szabott étrenddel segítik szakembereink a cukorbetegeket, sőt az egyik legfontosabb szempont az étkezés élményének megőrzése. Ezt fontos érteni azoknak a nőknek is, akiknek van diabéteszes családtagjuk, vagy ők maguk azok: tudatos és tervezett étrenddel a cukorbetegség tökéletesen kordában tartható!"
Tégy magadért és egy egészséges jövőért!
A "Tégy magadért" szlogen jegyében egy animációs kisfilmet és egy infografikát tett közzé az ISA a világnap alkalmából. Iránymutatásuk szerint a cukorbetegség elsőre ijesztőnek tűnik ugyan, de könnyebb vele együtt élni, mint azt sokan gondolnák. Az érintetteknek csupán annyi a teendőjük, hogy a diabétesz- és a vércukorszint-kontrollt az elsődleges teendők közé sorolják, ezzel biztosítva az egészséges táplálkozást és kiegyensúlyozott életmódot.
Mindebben az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereknek nagy szerepe lehet a cukorbetegek étrendjének részeként, mivel az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel ízesített ételek és italok kevesebb vagy nulla kalória bevitelével nyújtják az édes íz élményét, miközben segítik a betegeket a szénhidrát- és általában a napi kalóriabevitelük kordában tartásában.
Az édesítőszerekkel kapcsolatos bővebb információk ezen az oldalon találhatók.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék