Gyerek

Tejmentes, vitamindús

Selymesen lágy körítést ad a gyümölcsök mellé a finom tejberizs!
2011. Március 07.

Zabtejes gyümölcsrizs

Hozzávalók két felnőttnek és két gyereknek

egy teáscsésze barna rizs, fél liter zabtej, 5 deka mazsola, egy narancs leve, narancs, alma, ringló, banán vagy bármilyen jó minőségű, fagyasztott mirelit gyümölcs, a bogyósok különösen értékesek!

7-8 hónapos kortól

1. Facsard ki egy narancs levét, és öntsd rá a mazsolára. Hagyd ázni egy óra hosszat. Ezalatt megpuhulnak a mazsolaszemek, és teleszívják magukat a vitamindús lével.

2. Kezdd el főzni a barna rizst bő vízben. Körülbelül 45 perc alatt puhul meg, közben, ha szükséges, önts utána kicsi vizet.

3. Ha már megpuhult a rizs, öntsd rá a zabtejet, és gyakori kevergetés mellett folytasd a főzést mindaddig, amíg jól besűrűsödik. Nyugodtan besegíthetsz a botmixerrel: pépesítsd néhány fordulattal, a baba adagját ekkor kiveheted, és egészen simára turmixolhatod.

4. Hagyd állni és hűlni a tejberizst, közben pedig mosd meg és darabold fel a gyümölcsöket. A narancsot szedd gerezdekre, és fejtsd le róla óvatosan a hártyát.

5. Keverd bele a botmixerrel pépesített, narancslébe áztatott mazsolát.

6. Keverd össze a legalább langyosra hűlt tejberizst a gyümölcsökkel, és máris tálalhatod.

Babaadag formába öntve

Tejmentes, vitamindús

A zabtejes tejberizsalapot már hat hónapos kortól adhatod a kisbabának, természetesen egészen pépesre mixelve, és csak néhány kanálkával. Keverhetsz bele reszelt almát, villával szétnyomkodott banánt is. Ahhoz, hogy a baba jól meg tudja emészteni, fontos, hogy nagyon puhára főzd a barna rizst. Erre ne sajnáld az időt!Nagyobbacskáknak, akik már szívesebben esznek a kezükkel, a sűrűre főzött tejberizst műanyag pudingos formában hagyhatod kihűlni. Így a tányérkájára boríthatod a csinos tejberizskupacot.

Alapverzió: 6 hónapos kortól

Tejmentes, vitamindús

Forrás: Kismama magazin