Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tejbajuszt minden iskolásnak!1,2 milliárd forint 2012-ben az iskolatej-programra

Szerző: Babaszoba.hu

2011. október 1.

Forrás: babaszoba.hu

Van olyan gyerek, aki otthon nem jut tápláló ételhez. Számukra napi egy pohár tej is hatalmas kincs.


Ma Magyarországon több mint 100 ezer alultáplált gyerek él, és több mint 20 ezer éhezik. Többségük egyedül az óvodai és iskolai közétkeztetés keretében jut meleg ételhez és a kiegyensúlyozott étrendet biztosító, fontos tápanyagokhoz. A probléma enyhítésére az Európai Unió iskolatej-programot dolgozott ki, amelyben hazánk is részt vesz. Ennek köszönhetően ma Magyarországon az iskolások közel tíz százaléka kap naponta egy pohár tejet, a gyermekek kilencven százaléka azonban még mindig nem élvezheti e program előnyeit. Országos összefogás indult civil szervezetek, önkormányzatok, híres közéleti személyiségek, iskolaigazgatók, sportolók és művészek részvételével az ingyenes iskolatej-program továbbfejlesztése céljából.
Az iskolatej világnapját mindenhol az év szeptemberének utolsó szerdáján ünneplik, így a civil kezdeményezés résztvevői az idén 2011. szeptember 28-án találkoztak a Parlamentben. Százhúsz kisiskolás gyermeket láttak vendégül a szervezők, egy pohár friss iskolatejjel és tejbajusszal koccintottak politikusok, sztárok, gyermekek és szervezők egyaránt.

Bürokratikus akadályok

- Idén az iskolatej-program fejlesztése jelentős előrelépés az elmúlt évhez viszonyítva, de még mindig sok bürokratikus akadály és megkülönböztetés nehezíti a program kiterjesztését - emelte ki Tálosi Tamás, a programban évek óta aktívan részt vevő, több mint 26 ezer gyermeket ellátó Cool Tej az Iskoláknak Alapítvány elnöke, aki idén második alkalommal rendezi meg az iskolatej világnapját. Mivel az önkormányzatok jelentős része súlyos pénzügyi gondokkal küzd, létfontosságú minden olyan szervezet részvétele, amely finanszírozni tudja az iskolatej szállítása és a pályázati pénzek kifizetése közti két-három hónapot. - A program kiterjesztése szempontjából nagy előrelépés lenne, ha az Európai Unió rendeletével összhangban Magyarországon is kiterjesztenék a pályázók körét, vagyis ha a finanszírozó szervezetek - szigorú feltételek mellett - nem csupán az önkormányzatokon keresztül, hanem saját jogon is pályázhatnának állami támogatásra - tette hozzá a szakember.
- Az idén számos intézkedésünkkel növeltük az iskolatejprogram hatékonyságát. Kétszeresére, azaz 800 millió forintra emeltük a program során igényelhető nemzeti támogatás mértékét. A magyar kormány 2012-ben 1,2 milliárd forintot tervez az iskolatejprogramra - mondta el dr. Simon Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a rendezvényen. - A visszajelzések tanúsága szerint az intézkedések sikeresek voltak, a programban részt vevő gyerekek száma növekedett - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék