Gyerek

Tanévkezdés: megvizsgálták az iskolaszereket

Az országos fogyasztóvédelmi vizsgálaton 21 különböző iskolaszer ólom-, kadmium- és réztartalmát vizsgálták be.
2020. Augusztus 26.
Tanévkezdés: megvizsgálták az iskolaszereket (fotó: Getty Images)

Az iskolaszerek kiválasztásakor is kiemelt szempont a biztonság, a szeptemberi iskolakezdés előtti vizsgálatukat tehát a magyar gyermekek, fiatalok védelme indokolta – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálaton 21 különböző iskolaszert ellenőriztek.

Az egészségkárosodás elkerülése érdekében a jogszabály szigorú határértékeket rögzít a vizsgált eszközök ólom-, kadmium- és réztartalmára. E fémeket a korábbi gyártástechnológiák során a színezékekben használták, az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma ezeket az anyagokat vizsgálta. A 21 ellenőrzött színes ceruza, tempera, krepp papír, színes rajzlap és fűzőlap kivétel nélkül megfelelt a követelményeknek. A vizsgálati eredmények tételes ismertetése innen tölthető le.

Az akkreditált labor 2017 óta minden évben ellenőrzi a tanszereket az iskolakezdés előtt. Az ideit is beleértve a legutóbbi három vizsgálat már semmiféle kifogásolni valót nem talált a kreatív eszközökben.

Forrás: fogyasztovedelem.kormany.hu