Gyerek

Tabletta válthatja az influenza elleni oltást

Komoly áttörést hozhat a szájon át bevehető influenza elleni vakcina. A klinikai kísérletek második fázisában hatásosabbnak bizonyult, mint az injekciós változat.
2020. Január 27.
Jöhet a szájon át bevehető influenzavakcina (fotó: iStock)

“Egy orálisan bevehető tabletta komoly áttörést hozhatna, hiszen nemcsak az injekciós tűk okozta kellemetlenségeket lehetne így elkerülni, de a vakcinák terjesztése és adminisztrációja is egyszerűsödne, ezáltal pedig alighanem javulna a globális átoltottsági arány is” – idézi dr. David McIlwain, a Stanford Egyetem kutatóját a hazipatika.com. A szakember és kollégái – együttműködésben az új típusú vakcinát előállító cég kutatóival – egy kísérletet is lefolytattak az influenza elleni pirulák hatékonyságának feltárására. Eredményeiket a The Lancet Infectious Diseasesben hozták nyilvánosságra.

Az influenza elleni tabletták hatékonyságáról vizsgálat is készült: 179 önkéntes véletlenszerűen vagy szájon át bevehető, vagy injekciós formában adott vakcinát, vagy pedig placebót kapott. Mintegy három hónappal később influenza A (H1N1) vírusokat juttattak a kísérletben részt vevők orrába, majd virológiai vizsgálatokkal ellenőrizték, kik betegedtek meg.

A kontrollcsoport tagjainak közel fele, 48 százaléka elkapta az influenzát, a placebóhoz viszonyítva a tabletta 39, az injekció pedig 27 százalékos védelmet biztosított az influenza ellen.

A tablettás forma előállítása gyorsabb és olcsóbb, így a fejlődő országok lakossága számára is elérhetővé válhat az influenza elleni védekezés.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HáziPatika.com