Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Tabletta válthatja az influenza elleni oltást

Szerző: Babaszoba.hu

2020. január 27.

Forrás: HáziPatika.com

Komoly áttörést hozhat a szájon át bevehető influenza elleni vakcina. A klinikai kísérletek második fázisában hatásosabbnak bizonyult, mint az injekciós változat.

Jöhet a szájon át bevehető influenzavakcina (fotó: iStock)
"Egy orálisan bevehető tabletta komoly áttörést hozhatna, hiszen nemcsak az injekciós tűk okozta kellemetlenségeket lehetne így elkerülni, de a vakcinák terjesztése és adminisztrációja is egyszerűsödne, ezáltal pedig alighanem javulna a globális átoltottsági arány is" - idézi dr. David McIlwain, a Stanford Egyetem kutatóját a hazipatika.com. A szakember és kollégái - együttműködésben az új típusú vakcinát előállító cég kutatóival - egy kísérletet is lefolytattak az influenza elleni pirulák hatékonyságának feltárására. Eredményeiket a The Lancet Infectious Diseasesben hozták nyilvánosságra.
Az influenza elleni tabletták hatékonyságáról vizsgálat is készült: 179 önkéntes véletlenszerűen vagy szájon át bevehető, vagy injekciós formában adott vakcinát, vagy pedig placebót kapott. Mintegy három hónappal később influenza A (H1N1) vírusokat juttattak a kísérletben részt vevők orrába, majd virológiai vizsgálatokkal ellenőrizték, kik betegedtek meg.
A kontrollcsoport tagjainak közel fele, 48 százaléka elkapta az influenzát, a placebóhoz viszonyítva a tabletta 39, az injekció pedig 27 százalékos védelmet biztosított az influenza ellen.
A tablettás forma előállítása gyorsabb és olcsóbb, így a fejlődő országok lakossága számára is elérhetővé válhat az influenza elleni védekezés.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék