Gyerek

Szuperhős az apukám

"A legerősebb, a legokosabb és a legbátrabb! Bizony ám, és ha nem hiszed...!" A legtöbb lurkó élete első éveiben a végsőkig kitart emellett, akár az óvodaudvaron szerzett egy-két monokli árán is.
2011. Október 03.

Kovalik József (40) kaszkadőr

gyerekek:

Kovalik Norbert (7)

Kovalik Róbert (8)

Kovalik József (14)

felesége: Kovalik Éva (34)

Nézem a filmrészletet: a férfi lángokkal borítva menekül, majd kiugrik az emeleti ablakból. Egy kaszkadőr számára megszokott feladat, akárcsak a tetőről zuhanás vagy a véres csatajelenet. Kovalik József közel hetven filmben vállalkozott hasonló mutatványra, illetve játszotta el a szereplők helyett a számukra kritikus jeleneteket.

– A külső szemlélő bizonyára veszélyesnek tartja a munkánkat, van is benne némi kockázat, még a legbiztonságosabban kialakított körülmények mellett is. De mi igazából mindeközben jókat játszunk

A legtöbb férfiban legalább fiatalabb korában él a kalandvágy – egy kaszkadőr elég sokat megélhet ebből. A gyerekeim is ezt tervezik, de első a tanulás, válasszanak polgári hivatást, és ettől függetlenül vágjanak bele a filmes szakmába, ha felnőttként is így érzik. Nem a veszélyek miatt (azokat a helyes technikával le lehet győzni), hanem inkább azért, mert hasznosnak tartom, ha több lábon állunk az életben.

Az otthoni közös bunyók persze elmaradhatatlanok már most is. A fiúk nagyon kreatívak, gyakran kész jeleneteket állítanak össze, mire apa hazaér.

– Megtanítom őket, hogyan vigyázzanak egymásra és magukra. Igazából nem is filmes fogásokat gyakorolunk, hanem különböző sportokat, hiszen maga a szakma is ezen alapul. A filmeket viszont szigorúan cenzúrázzuk. A tartalmuk sem nekik való, és tippeket sem akarok adni valóban veszélyes mutatványokhoz. Hiába tudják, hogy mindez csak játék és trükk, egy gyerekfejben ezek még nem válnak el teljesen a valóságtól. A feleségem nagyon jó ellensúly a családunkban – ő képviseli a szelídséget és a női értékeket. Emellett kellően aggódós is, a kertünkben felépült játékvár egy-egy eleme például elsőre sokkolta, de viszonylag hamar a hétköznapok részévé tudott válni ez is.

A Kovalik családban Éva biztosítja a nyugalmas hátországot, de céljait is megvalósítja, elég rápillantani honlapjára ( www.babazunk.hu). József pedig mostanában még könyvet is írt. Vérbeli, férfias krimit. A műfaj kedvelőinek csak ajánlani tudjuk a Joseph MacLeod néven jegyzett újdonságot, melynek már a címe is sokat sejtető: Élni vagy pokolra jutni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  • Kötődő nevelés: az őserdőből tanultuk
  • 6 ok, amiért a férfiak félnek az apaságtól
  • Anya és apa szerető társak
  • Forrás: Kismama magazin