Gyerek

Szülőtartási perek: ekkor üthet be a krach

Két éve lépett életbe az a törvénymódosítás, amely lehetővé teszi, hogy a szülő helyett harmadik személy, például idősotthon kötelezheti a gyereket arra, hogy eltartsa a szüleit. Mennyire éltek ezzel a joggal az elmúlt két évben?
2018. Október 30.
Szülőtartási perek: ekkor üthet be a krach

A szülőtartás szabályait két éve, 2016-ban módosították, e szerint a törvény lehetővé teszi, hogy a szülő helyett harmadik személy (idősotthon, kórház, rokon, barát, szomszéd, ápolási szolgálat – azaz a szülőt gondozó) a szülő hozzájárulása nélkül kötelezheti arra a gyereket, hogy tartsa el a szüleit. Ezzel a jogával peres úton élhet, visszamenőleg egy évre beperelheti a gyereket, hogy térítse meg a költségeit.

A Pénzcentrum.hu most annak járt utána, hogy éltek-e ezzel a jogukkal és ha igen, milyen mértékben az elmúlt két évben. Farkas András nyugdíjszakértő a lapnak azt mondta, hogy egyelőre nem éltek ezzel tömegesen, de ez csak idő kérdése. Szerinte 2035 körül várható az, hogy gondot fog jelenteni az állami nyugdíjak finanszírozása, ekkor várható, hogy akár tömegesen is megindulnak a perek.

Úgy véli, hogy elsősorban nem a rokonok indítanak majd szülőtartási pert. 2017. január elsejétől a szociális törvény új rendelkezése alapján, ha tartós bentlakásos intézményi ellátás esetén az ellátottnak van nagykorú, vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke, a jövedelemhányad (jellemzően a nyugdíj 80 százaléka) és az intézményi térítési díj közötti különbözet megfizetésére kötelezhető a gyerek. Ha a gyerek nem fizet, akkor az intézmény beperelheti a gyereket, a szülő tudta és beleegyezése nélkül is.

Ez az a rendelkezés, amely szélesre tárhatja a kaput a szülőtartási perek előtt – mondta a lapnak Farkas András, azt is hozzátette, hogy erre egyre inkább sor kerülhet a jövőben.

Forrás: 24.hu