Gyerek

Szülői “hibák”, amelyek a végén mégis jól sülnek el

Időnként mindannyian úgy érezzük, csődöt mondunk szülőként, hibát hibára halmozunk, és el sem tudjuk képzelni, hogyan tud normálisan felnőni a gyerekünk mellettünk. Azonban jó néhány hiba és kudarc valójában kifejezetten pozitív hatással van rá.
2019. Március 31.
Nem baj, ha néha nem kap meg mindent azonnal a gyerek

Érezted már azt, hogy teljesen csődöt mondtál szülőként? Hogy hiába ragaszkodtál bizonyos elvekhez, próbáltál betartani bizonyos szabályokat, egyáltalán nem úgy alakultak a dolgok, ahogy elképzelted? Nyugi! Időnként mindenki érezhet ilyesmit. Az se felejtsd el, hogy a hangulatod, általános lelkiállapotod, sőt még az is, mennyire vagy fáradt, befolyásolhatja, hogy “mekkorának” érzel egy-egy hibát.

Ráadásul sok olyan dolog, amit te hibának vagy rossz döntésnek vélsz, hosszú távon mégis jó hatással van a gyermeked fejlődésére!

Amiért rosszul érzed magad: a gyermeked megtapasztalja a tettei következményét.

Amiért mégis jól sül el: a gyermeked rengeteget tanul arról, mit tehet és mit nem, illetve arról, hogyan gondolkozzon előre és legyen megfontoltabb. “Természetes, hogy szeretnéd megvédeni a gyerekedet mindentől, amitől egy kicsit is rosszul érzi magát, de ez az egyik legfontosabb lecke, amit meg kell tanulnia” – mondja Brittany Barber Garcia gyermekpszichológus.

Amiért rosszul érzed magad: nem válaszolsz azonnal a gyereknek, amikor félbeszakítja a beszélgetésedet.

Amiért mégis jól sül el: udvariasságra és türelemre tanítod. “Semmi gond nincs azzal, ha finoman emlékezteted a gyermekedet arra, hogy bármennyire is fontos a mondanivalója, nem illik másokat félbeszakítani” – mondja Bobbi Wegner klinikai pszichológus.

Amiért rosszul érzed magad: nem takarítasz és pakolsz utána.

Amiért mégis jól sül el: önállóbb lesz. “Soha nincs elég korán ahhoz, hogy a gyermek is részt vegyen a házimunkában. Minél korábban sajátítja el a háztartáshoz szükséges képességeket, annál természetesebb lesz neki később, hogy segítsen. Már az egészen kicsikre is rá lehet bízni, hogy elpakoljanak maguk után, segítsenek megteríteni vagy éppen port törölni” – mondja Stacy Haynes pszichológus.

Amiért rosszul érzed magad: a gyereked csupa “veszélyes” dolgot művel.

Amiért mégis jól sül el: növeled az önbizalmát. Amikor egy kisbaba járni tanul, több tucatszor eleshet, mielőtt elég biztosan képes megállni a lábán. De minél többet gyakorol, annál magabiztosabb lesz. Minden olyan tevékenység, amihez óvatosság, ügyesség és gyakorlás szükséges, ugyanezt a célt szolgálja. “Ésszerű határok között a biciklizés, fára mászás, korcsolyázás segíti a gyermek önbizalmának növekedését. A túlféltés ezzel szemben szorongóvá teheti a gyereket” – mondja Mary Beth Somich gyermek- és családterapeuta.

Amiért rosszul érzed magad: nem ülteted le iskola után azonnal leckét csinálni.

Amiért mégis jól sül el: segítesz a gyereknek pihenni és koncentrálni. Sokszor hallott tanács, hogy jó a házi feladatot azonnal elvégezni, amikor hazaért a gyerek az iskolából, mert ilyenkor még “friss” a tudás és utána nyugodtan lehet pihenni. Azonban éppen ennek az ellenkezője lehet a célravezető. “Az iskolában órákon át koncentrálnia kell a gyerekeknek, délutánra nagyon elfáradhatnak. Leckeírás előtt inkább hagyjuk őket játszani, mozogni, olyan dolgokkal foglalkozni, amelyekhez más típusú fókusz szükséges. Az érzelmi raktáraikat is fel kell tölteni, beszélgetéssel, közös tevékenységekkel. Ráadásul, ha a gyermek pihentebb és érzelmileg is nyugodtabb, valószínűleg kevesebbet kell majd könyörögni nekik, hogy üljenek le tanulni” – mondja dr. Vanessa Lapointe pszichológus.

(Forrás: parents.com)

Ezt is érdemes elolvasni: