Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szülői "hibák", amelyek a végén mégis jól sülnek el

Szerző: Babaszoba.hu

2019. március 31. | Frissítve: 2020. december 31.

Forrás: babaszoba.hu

Időnként mindannyian úgy érezzük, csődöt mondunk szülőként, hibát hibára halmozunk, és el sem tudjuk képzelni, hogyan tud normálisan felnőni a gyerekünk mellettünk. Azonban jó néhány hiba és kudarc valójában kifejezetten pozitív hatással van rá.

Érezted már azt, hogy teljesen csődöt mondtál szülőként? Hogy hiába ragaszkodtál bizonyos elvekhez, próbáltál betartani bizonyos szabályokat, egyáltalán nem úgy alakultak a dolgok, ahogy elképzelted? Nyugi! Időnként mindenki érezhet ilyesmit. Az se felejtsd el, hogy a hangulatod, általános lelkiállapotod, sőt még az is, mennyire vagy fáradt, befolyásolhatja, hogy "mekkorának" érzel egy-egy hibát.
Nem baj, ha néha nem kap meg mindent azonnal a gyerek
Ráadásul sok olyan dolog, amit te hibának vagy rossz döntésnek vélsz, hosszú távon mégis jó hatással van a gyermeked fejlődésére!
Amiért rosszul érzed magad: a gyermeked megtapasztalja a tettei következményét.
Amiért mégis jól sül el: a gyermeked rengeteget tanul arról, mit tehet és mit nem, illetve arról, hogyan gondolkozzon előre és legyen megfontoltabb. "Természetes, hogy szeretnéd megvédeni a gyerekedet mindentől, amitől egy kicsit is rosszul érzi magát, de ez az egyik legfontosabb lecke, amit meg kell tanulnia" - mondja Brittany Barber Garcia gyermekpszichológus.
Amiért rosszul érzed magad: nem válaszolsz azonnal a gyereknek, amikor félbeszakítja a beszélgetésedet.
Amiért mégis jól sül el: udvariasságra és türelemre tanítod. "Semmi gond nincs azzal, ha finoman emlékezteted a gyermekedet arra, hogy bármennyire is fontos a mondanivalója, nem illik másokat félbeszakítani" - mondja Bobbi Wegner klinikai pszichológus.
Amiért rosszul érzed magad: nem takarítasz és pakolsz utána.
Amiért mégis jól sül el: önállóbb lesz. "Soha nincs elég korán ahhoz, hogy a gyermek is részt vegyen a házimunkában. Minél korábban sajátítja el a háztartáshoz szükséges képességeket, annál természetesebb lesz neki később, hogy segítsen. Már az egészen kicsikre is rá lehet bízni, hogy elpakoljanak maguk után, segítsenek megteríteni vagy éppen port törölni" - mondja Stacy Haynes pszichológus.
Amiért rosszul érzed magad: a gyereked csupa "veszélyes" dolgot művel.
Amiért mégis jól sül el: növeled az önbizalmát. Amikor egy kisbaba járni tanul, több tucatszor eleshet, mielőtt elég biztosan képes megállni a lábán. De minél többet gyakorol, annál magabiztosabb lesz. Minden olyan tevékenység, amihez óvatosság, ügyesség és gyakorlás szükséges, ugyanezt a célt szolgálja. "Ésszerű határok között a biciklizés, fára mászás, korcsolyázás segíti a gyermek önbizalmának növekedését. A túlféltés ezzel szemben szorongóvá teheti a gyereket" - mondja Mary Beth Somich gyermek- és családterapeuta.
Amiért rosszul érzed magad: nem ülteted le iskola után azonnal leckét csinálni.
Amiért mégis jól sül el: segítesz a gyereknek pihenni és koncentrálni. Sokszor hallott tanács, hogy jó a házi feladatot azonnal elvégezni, amikor hazaért a gyerek az iskolából, mert ilyenkor még "friss" a tudás és utána nyugodtan lehet pihenni. Azonban éppen ennek az ellenkezője lehet a célravezető. "Az iskolában órákon át koncentrálnia kell a gyerekeknek, délutánra nagyon elfáradhatnak. Leckeírás előtt inkább hagyjuk őket játszani, mozogni, olyan dolgokkal foglalkozni, amelyekhez más típusú fókusz szükséges. Az érzelmi raktáraikat is fel kell tölteni, beszélgetéssel, közös tevékenységekkel. Ráadásul, ha a gyermek pihentebb és érzelmileg is nyugodtabb, valószínűleg kevesebbet kell majd könyörögni nekik, hogy üljenek le tanulni" - mondja dr. Vanessa Lapointe pszichológus.
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék