Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

SzobatisztaságMiért csurgat be még mindig a bugyiba?

Szerző: Balányi Klári, szakértő: Máramarosi Rita edző

2011. május 6. | Frissítve: 2018. március 27.

Forrás: Kismama magazin

Különösen akkor lehet számodra aggasztó az, hogy még bepisil a gyereked, ha már közösségbe jár, vagy hamarosan közösségbe megy a gyermeked. Óvodában például alapvető elvárás a szobatisztaság.

A gyerekkori vizelési zavarok közül leggyakoribb a "becsurizás", orvosi nevén vizelet-elcsepegés (inkontinencia), amikor nem akaratlagosan kis mennyiségű vizelet távozik. Bepisilésről akkor beszélünk (enurézis), amikor a hólyag teljesen kiürül, de nem a megfelelő helyen és időben, leggyakrabban éjszaka (enurézis nokturna). Mindkettő a normális fejlődés része lehet, de nagyon fontos észrevenni, mikor jelez betegséget.
Hólyagműködési zavarra utalhat, és vizsgálatot, gyakran kezelést igényel a túl gyakori, akár óránkénti vagy éppen a túl ritka (napi két-három) vizelés is, különösen akkor, ha pisilés előtt erős, "parancsoló" ingert érez a gyerek: lábát keresztezve, leguggolva, erőlködve tartja vissza. A panaszok hátterében sokszor a hólyagműködés zavara áll az egyébként teljesen egészséges gyereknél: túl kicsi vagy túl nagy hólyagkapacitás, a húgyhólyag és a medencefenék izomzatának összerendezetlen működése.
A probléma nem feltétlenül szűnik meg magától, akár rosszabbodhat is az állapot. Kezdeti figyelmeztető jel lehet, hogy a gyerek nem akarja abbahagyni a játékot, hogy kimenjen vécére. Amikor érzi a hólyag feszülését, "eljátssza az időt". Ha ez rossz szokássá válik, a vizelet akaratlagos visszatartásáért felelős izmok túlműködése következik, ez nem engedi teljesen kiürülni a húgyhólyagot.
A nem megfelelően uralt medencefenék-izomzat következménye a tökéletlen ürítés, vizeletpangás. Emiatt könnyen alakulhat ki fertőzés, kapcsolódó problémaként pedig székrekedés. A figyelmeztetgetés nem elegendő, fontos a szakszerű kivizsgálás - javasolja dr. Sándor György gyermeknefrológus, a Vizelési Tréning Program szakértője. Legjobb, ha pontosan feljegyzed a tüneteket, és felkeresed a kicsivel a területileg illetékes gyermeknefrológiai szakrendelőt.

A szobatisztaság megtanulásához idő kell

Erre figyelj:

- Milyen gyakran pisil a gyerkőc, rohannia kell a vécére, gyakran "tornászik", hogy visszatartsa a pisit?
- Kicsit lesz nedves a gatyója, vagy egész tócsa keletkezik alatta?
- Éjszaka rendszeresen bepisil?
- Hasfájásra, derékfájásra panaszkodik-e?
- Mióta jelentkeznek a tünetek?
- Van-e egyidejűleg székrekedése is?
Ha gond van a pisilés körül, itt tájékozódhatsz a téma orvosi oldaláról:
www.gyermekinkontinencia.hu
Pszichológus szakértőnk, Sződy Judit egy hétéves, még bepisilő gyerek kapcsán a lelki okokról írt a blogjában.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bethesda: több, mint gyermekkórház (X)

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben gyógyítanak. Ez a Bethesda.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék