Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szlávik János az iskolakezdés dilemmájáról beszélt

Szerző: Babaszoba.hu

2020. július 30.

Forrás: Infostart.hu

Többek között a szeptemberi iskolakezdés dilemmájáról, a maszkhasználatról és a második hullámról is kérdezték Szlávik Jánost, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosát az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szlávik János az iskolakezdés dilemmájáról beszélt (Fotó: Getty Images)
Az infektológus főorvos szerint nagyon sok érv szól amellett, hogy az iskolákat ki kell nyitni, hiszen a szülőknek el kell menni dolgozni, a gyerekeknek tanulni kell. "Ugyanakkor ellenérvek is vannak, hiszen sokan mondják, hogy a második hullám, amit nagyon sokan októberre, novemberre várnak, pont azért fog bekövetkezni, mert kinyitják az iskolákat. Úgyhogy ez egy rendkívül súlyos dilemma - idézi Szlávik Jánost az Infostart.hu.
A szakember hozzátette, hogy azt mindenki láthatja, hogy az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy az élet nem állhat meg, a határokat nem lehet lezárni, az embereknek el kell menni dolgozni, a gazdaságnak működni kell. "Úgyhogy elképzelhető, hogy egyes iskolák ki fognak nyitni, mások pedig a távoktatást fogják választani" - mondta.
A főorvos hangsúlyozta, hogy általában a zárt terek jelentenek veszélyt - ez a baj az iskolákkal, a tömegközlekedéssel, a konferenciákkal. "Az már bebizonyosodott, hogy ez a vírus, pláne maszkhasználat nélkül, zárt térben könnyen terjed. Én ezért szoktam azt mondani, hogy nyitott terekben, strandokon, vízpartokon, szabad téren nem kell annyira félni" - magyarázta, és hozzátette, hogy a nyitott terekben elegendő a távolságtartás, de zárt terekben muszáj a maszkhasználat.
Szlávik János szerint nem a maszkhasználat szabályait kell szigorítani, hanem azokat kell betartani, amik jelenleg vannak. Szerinte ugyanis az elmúlt hetekben látható, hogy lazul a fegyelem, és nem, vagy nem helyesen használják a maszkot a tömegközlekedési eszközökön, éttermekben, bevásárlóközpontokban. Hangsúlyozta, hogy egyelőre a helyes maszkhasználattal, a távolságtartással és a gyakori kézfertőtlenítéssel tudunk védekezni.
A kérdésre, hogy milyen maszkot kell használni, azt mondta, úgy gondolja, hogy a jól hordott maszk a jó maszk - tehát az a maszk, ami az ember orrára van felhúzva, amiben van merevítő, ami jól rásimul az arcra, így megakadályozva, hogy a levegő bejusson. "Általában elegendő a sebészi maszk utcán, bevásárlóközpontban, olyan helyeken, ahol nagyobb embertömeg van" - fogalmazott.
Szlávik a második hullámmal kapcsolatban azt mondta, hogy ha körbenézünk, akkor valamennyi országban nagyon komoly esetszám-emelkedés van. "Látszik az, hogy ahol a járványügy lazít, ott jön a második hullám. Ahol betartatják az emberekkel a szabályokat, ott nem jön" - tette hozzá.
A teljes interjú elolvasható itt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék