Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szívritmuszavar gyermekkorban: tünetek és teendők

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 17. | Frissítve: 2018. január 1.

Forrás: babaszoba.hu

Létezik egy normál szívritmus-szabálytalanság a gyerekeknél, de ettől elkülöníthető a szívritmuszavar. Lássuk, mit tehetünk ilyenkor.

Szívritmuszavar gyermekkorban: tünetek és teendők

Gyermekeknél további sajátossága, hogy belégzéskor a szívfrekvencia magasabb, mint kilégzéskor. E szabálytalanságok különösen elalváskor és ébredés közben szembeötlők, de testi megterhelés után is.
Ezektől a normális szívritmus-szabálytalanságoktól meg kell különböztetni a szívritmuszavarokat, például a túl gyors ütéssorozatot, a tachykardiát (heves szívdobogás) és a túl lassút (a bradycardiát), illetve az egyenetlen ritmusút. Ennek oka lehet lelki felindulás, különösen nagy testi megterhelés vagy növekvő láz. Gyermekeknél a normális szívritmushoz még pitvari vagy kamrai dobbanások is járulnak, amelyeket az orvos extraszisztolénak nevez.
Leggyakoribb tünetek:
- Szívdobogás
- Akadozó szívverés
- Rendszertelen dobbanások
- Szapora szívverés

Súlyosabb esetben tünetek:
- ájulás
- légszomj
- szédülés
Aritmiák, szabálytalanságok is elég gyakoriak az egyébként normális szívritmusban. Ez nem feltétlenül jelez szívbetegséget. Ilyen ritmuszavarok egészséges, ám lelkileg labilis gyermekeknél és fiataloknál is megfigyelhetők. Ha a szív ritmuszavara keringési elégtelenséggel jár, és a gyermek betegnek hat, ágynyugalmat kell tartani, és értesíteni kell az orvost. Szívizomgyulladás (myokarditis) veszélye áll fenn!

Szívritmuszavarral mindenképp orvoshoz kell vinni a gyereket

Ha gyereknél heves szívdobogást vagy a szívverés akadozást érzel, vidd el feltétlenül orvoshoz, minél hamarabb ki kell deríteni az okokat. A szívritmuszavarokat mindig orvosilag, EKG-val (elektrokardiogram) kell tisztázni. A vizsgálat során röviden vagy 24 órán át ellenőrzik a szíváramok menetét nyugalomban és testi megterheléskor. Az orvos ezután dönti el, hogy szükséges-e a szívritmuszavar gyógyszeres kezelése. A gyermekkori szívritmuszavarok kezelési eredményei összességében kedvezők.

Mit tehetek, ha a gyereknek szívritmuszavara van? - merül fel az érintett szülőben

Kerülje a gyerek a megerőltetést és a lelki feszültséget, az esetleges lázat pedig tartsa alacsonyan. Ha gyermeke a szívritmuszavarok mellett általános testi kimerültséget mutat, az okok tisztázásáig tartsd ágyban. Könnyű, sószegény táplálékot adjon neki, kis adagokban.
A cikk Helmut Keudel, Barbara Capelle Gyermekbetegségek című könyve alapján készült.
További szívbetegségekkel kapcsolatos cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék