Gyerek

Szeptembertől kiiktatja a legnagyobb hazai közétkeztető az iskolákból az életveszélyes allergéneket

Az AllerGéniusz Egyesület javaslatára az egyik legnagyobb hazai közétkeztető kiiktatja az iskolai menükből a dióféléket, a földimogyorót és a szezámmagot.
2022. Április 27.
Szeptembertől kiiktatja a legnagyobb hazai közétkeztető az iskolákból az életveszélyes allergéneket (fotó: Getty Images)

Az AllerGéniusz Egyesület idén januárban több, a közétkeztetést megreformáló javaslattal is előállt, miután az év elején egy hétéves kisfiú életét vesztette, mert allergiás reakcióként anafilaxiás sokk lépett fel nála az iskolában.

Az egyesület Facebook-oldalán közölte, hogy az egyik javaslatukat elfogadta a legnagyobb közétkeztető cég, a Hungast Kft. A közétkeztető hivatalos állásfoglalása szerint: “a konvencionális (azaz nem speciális táplálkozási igénnyel rendelkező) fogyasztók kiszolgálása során a legjobb szándékunk ellenére is előfordulhatnak olyan élelmiszerek, melyekben fenti összetevők nyomokban előfordulnak. Korábbi egyeztetéseinknek megfelelően vállalásunk ezen lehetőségek előfordulásától mentesül.”

Az AllerGéniusz Egyesület korábban azt is javasolta, hogy minden oktatási intézményben legyen elérhető legalább két Epipen injekció, és a tanárok, illetve más dolgozók is ismerjék ezek helyes használatát, amit egy legalább évente ismétlődő oktatással biztosítanának.

“Fontos érteni: a nem ismert eseteknél (!) ez a lépés akár életmentő, míg az ismert eseteknél kockázat csökkentő. Hivatalos adat Angliából: a gyerekek 5-8%-a érintett, és ebből 20%-nál az első komoly allergiás reakció az iskolában történik meg. Amely ha nincs felkészülve, akkor az a gyerek életébe kerülhet. A magyarországi intézmények pedig nincsenek felkészítve. Nem ismerik a betegséget, a tüneteket, az ellátást. Itt szintén van teendő. Ezért a legfőbb, életveszélyes allergének kivezetése komoly prevenciós értékkel bír” – posztolta a Facebook-bejegyzésében az egyesület.

Azt is írják, hogy azoknak a gyerekeknek is nagy lépés ez a döntés, akikről tudható, hogy életveszélyesen allergiás betegek, mert nekik a másik étele is veszélyforrás, ezért ez nagy kockázat csökkentést jelent számukra. Ugyanakkor náluk kell lennie adrenalin tartalmú autóinjektornak, amivel azonnali, életmentő sürgősségi ellátásban lehet részesíteni, ha szükséges. Ezt pedig tudnia kell alkalmazni annak a pedagógusnak, aki vele van.

Forrás: Telex.hu