Gyerek

Szemléletesen mutatta be a tanárnő, miért is fontos a kézmosás

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a gyakori, helyes kézmosásra. Egy tanárnő posztja nem is lehetne ennél aktuálisabb a témában!
2020. Március 03.
Szemléletesen mutatta be a tanárnő, miért is fontos a kézmosás (Fotó: Facebook/Jaralee Annice Metcalf)

A szülőknek néha nehéz dolga van, hogy meggyőzzék a gyereket arról, miért fontos és hasznos a kézmosás. Végül is, a kicsik sem látják a baktériumokat, kórokozókat, így hogy is hihetnék el, hogy azok a kis kezecskéiken tanyázhatnak? Egy kreatív tanárnő kenyérszeleteket használt arra, hogy bemutassa a gyerekeknek, mi a különbség a mosatlan és a tiszta mancs között.

Jaralee Annice Metcalf rendhagyó iskolai kísérletüket meg is osztotta Facebook-on: “Vettünk egy csomag kenyeret, amelyből hagytunk egy szeletet érintetlenül, és becsomagoltuk. Egyet megérintettünk mosatlan kézzel. Egyet kéztisztító zselével letisztított kézzel. Egyet olyan kézzel fogdostunk meg, amit előtte szappannal és meleg vízzel is megmostunk. Aztán úgy döntöttünk, hogy egyet összedörzsölünk az osztálytermi laptoppal is.”

A kenyereket lezárható műanyag zacskókba tették, majd felcímkézve jól látható helyre rakták. Azokon a szeleteken, melyet mosatlan kézzel fogdostak össze, illetve amelyet a laptophoz dörgöltek, szinte teljesen elszíneződtek a rajtuk található baktériumok miatt. A szappanos vizes kézmosás utáni kenyér ugyanolyan maradt, mint az érintetlen, miközben a kézfertőtlenítős szeleten is jelent meg folt. A tanárnő így hívta fel a figyelmet arra, mennyire fontos is a kézmosás, és hogy a kézfertőtlenítő zselé sem váltja ki teljesen.

Az Amerikai Egészségügyi Hatóság is egyetért ezekkel az állításokkal, és felhívják a figyelmet arra, hogy a kézmosás csökkenti a hasmenés és a légúti betegségek kockázatát, ezért a gyerekeket is meg kell tanítani a helyes technikára, és arra, hogy ezt rendszeresen alkalmazzák is nap közben.

(Cikk forrása: mother.ly)