Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Személyiségjegyektől is függ a környezettudatosság

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 12.

Forrás: babaszoba.hu

Léteznek olyan személyiségjegyek, melyek a környezettudatos hozzáálláshoz társulnak? A Psychology Science című folyóiratban a közelmúltban közzétett kutatás szerint igen.

Mitől lesz valaki környezettudatos? (Fotó: Getty Images)
Alistair Raymond Bryce Soutter, az Edinburghi Egyetem professzora munkatársaival 38 tanulmány adatait vizsgálták, összesen 44 993 résztvevőtől, 19 országból - írja a Research Digest. Ezen felmérések mindegyike vagy a Big Five-nak nevezett (5 fő személyiségtípus, extraverzió, érzelmi stabilitás, kedvesség, lelkiismeretesség és nyitottság alapján) személyiségteszt, vagy a HEXACO (amely a Big Five öt területén kívül a becsületesség-alázatosság spektrumát is magába foglalja) modell alapján vizsgálta a résztvevőket.
A tanulmányok széles skálán mozogtak a környezettudatos viselkedés felmérését tekintve: volt, amelyben olyan egyszerű kérdéseket tettek fel, mint hogy "A klímaváltozás valóban létező dolog?", de akadt olyan is, amelyben olyan magatartásokat elemeztek, mint az újrahasznosítás vagy a környezetvédelmi szervezeteknek való adományozás.
Soutter és csapata szerint az élmények, tapasztalatok iránti nyitottság az a személyiségjegy, amely a legerősebben társul a környezettudatos hozzáálláshoz. A kutatók szerint az ilyen típusú emberek általában okosabbak, tájékozottabbak, így jobban fel tudják mérni cselekedeteik a környezetre gyakorolt hatásait. Emellett az új ötletekkel, megoldásokkal szemben is nyitottabbak, így nagyobb eséllyel választanak például elektromos autót, vagy telepítenek napelemes paneleket.
A nyitottság mellett a becsületesség-alázat, mint személyiségjegy is szorosan kötődik a környezettudatossághoz. A kutatókat ez meglepte, de azzal hozták összefüggésbe, hogy ez a jellemző határozza meg a többiekkel való együttműködést és azt, hogy nem akarunk másokat kihasználni - így a környezetet sem kizsákmányolni.
Kisebb mértékben a kedvesség és lelkiismeretesség is társul a környezettudatossághoz. A kedvesség határozza meg, mennyire empatikus valaki, amely a környezet szempontjából a jövő generációival és az állatokkal szemben tanúsított együttérzésben mutatkozik meg. A lelkiismeretesség pedig abban segít, hogy kövessük a társadalom által helyesnek tartott normákat, mint például az újrahasznosítás. Bár a kutatók kiemelték, hogy a lelkiismeretes típusú emberek olyan társadalmi normákat is követhetnek, mint például a rendszeres utazás, amely azonban nem környezetbarát.
A tanulmány készítői úgy vélik, hogy az eredményeket fel lehetne használni a hatásosabb közbeavatkozás érdekében. Például ha a nyitottabb, becsületes-alázatos személyiségtípusba tartozók feltehetőleg már most is nagyobb arányban mutatnak környezettudatos magatartást, lehet, hogy a skála másik végén lévőket érdemes megcélozni.  Akik pedig kevésbé nyitottak az újdonságokra, azoknak érdemes lehet már jól bevett környezetbarát gyakorlatokat ajánlani.
A kutatók szerint természetesen egyéb tényezők is szerepet játszanak abban, ki mennyire környezettudatos: ilyen a kor, a társadalmi normák, a gyerekkori tapasztalatok, a politikai ideológia, és még számos egyéb dolog. A tanulmány azonban megerősíti, hogy a személyiségjegyek is fontos tényezők lehetnek a környezettudatos hozzáállásban - így ezen tulajdonságokban akár gyermekeinket, a felnövekvő generációt is érdemes lehet erősíteni.
A kutatók szeretnék, ha készülnének a témában átfogóbb vizsgálatok is, például az összes fentebbi tényezőt figyelembe véve, hogy jobban megérthessük, miért vagy éppen miért nem környezettudatos valaki.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék