Gyerek

Székrekedés gyerekeknél: hogy lehet segíteni?

Nagyon gyakori állapot különösen kis óvodások körében, ezért érdemes összefoglalni a kiváltó okokat és a megoldás lehetséges lépéseit. Dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő-és gyermekgyógyászának tanácsai.
2017. November 14.

A kórkép kialakulásának első lépése, hogy a gyermeknek eleve nagyon kemény a széklete. Ez bekövetkezhet diéta hibából (kevés rost, olyan zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, melyek székrekedésre hajlamosíthatnak), elégtelen folyadék-ellátottságból (folyadékvesztés erős izzadás, esetleg hányás során, nem megfelelő mennyiségű ivás) vagy akár akaratlagos székletvisszatartásból (pl. idegen környezet élménye közösségbe kerüléskor).

A kemény széklet ürítése kellemetlen, fájdalmas lehet, amihez még akár a végbéltájék berepedése is társulhat. Ez utóbbi miatt a széklet felszínén friss vér jelenhet meg. A berepedt végbél további fájdalmat okoz a székelésekkor. A székletürítéshez kapcsolódó negatív élmények arra késztetik a gyermeket, hogy visszatartsa a székletet a székelési inger jelentkezésekor, hiszen szeretné a kellemetlen fájdalmat elkerülni. Sajnos azonban a székelési inger elnyomása a megszokásos székrekedéshez vezet, vagyis így a gyermek rossz irányba tereli a székletürítés vegetatív szabályozását. Mindezzel a panaszait kiváltó kemény, bogyós székleteket és ennek fájdalmas ürítését fogja saját maga számára konzerválni, azaz a székrekedése krónikussá válik.

A kemény széklet a végbélgyűrűt részlegesen nyitva tarthatja, ezért a mögötte lévő lazább széklet körbefolyhatja és a nyitott végbélen keresztül kiürülhet, szennyezve a fehérneműt. Ilyenkor a szülők széklettartási problémára, hasmenésre gyanakodnak, és csak a pontos rákérdezések során derül fény arra, hogy éppen ellenkező probléma van a háttérben.

Hogyan segítsünk?

Természetesen nem cél a székrekedésre hajlamosító táplálékoknak a kiiktatása az étrendből, de az egyoldalúságot mindenképpen célszerű kerülni. Ha azt tapasztalja a szülő, hogy gyermekénél bizonyos élelmiszerek a széklet elmaradását okozzák, akkor szerencsés az elfogyasztásuk napján olyan rostdús zöldségféléket, gyümölcsöket is beiktatni az étrendbe, melyek a székletürítésre inkább kedvező hatással bírnak.

Valamennyi életkorban a folyadékbevitel emelése segíthet.

A rostbevitel fokozása mindenképpen előnyös a panaszok megszüntetéséhez. Nagyobb gyermekeknek a reggeli előtt adott rostos gyümölcslevek, lekvárok, müzlik, aloe vera gél jótékony hatásúak.

Sokszor elfelejtik a szülők, hogy a mozgásszegény életmód szintén székrekedéshez vezet. Főképpen túlsúlyos gyermekeket nehezebb rávenni a korosztályuktól elvárható fizikális aktivitásra, de a túlzott tévénézés, számítógépezés a mozgástól is elveszi az időt.

Ha a székrekedés a fenti étrendi és életmódbeli változtatásokkal sem szűnik meg, akkor átmenetileg Laevolac szirup adható a gyermeknek, mely nem szívódik fel, hanem a bélben fejti ki jótékony hatását. A készítmény adásával az a cél, hogy a gyermeknek lehetőség szerint mindennap legyen formált széklete. Abban az esetben, ha a Laevolac adása mellett 10-14 napon keresztül rendszeresen van mindennap székletürítés, akkor meg lehet próbálni a készítmény elhagyását. Ennyi idő alatt ugyanis a gyermek vegetatív idegrendszeri szabályozása “átáll” az ideális napi ürítésre.

Amennyiben a székelés elmaradása heves nyugtalanságot, hasfájást vált ki, akkor csecsemőkorban szélcsövezéssel lehet segíteni a székelési inger kiváltásában és a székletürítésben. Nagyobb csecsemőkortól ½, 3 év felett 1 glicerines végbélkúp beadható a székelési inger kiváltására, de kúp inkább csak alkalmilag javasolt, és törekedni kell a rendszeres kúpozás megelőzésére a fent felsorolt praktikákkal.

Ha a székrekedés aktuálisan heves nyugtalanságot, hasi görcsöket okoz, és a szélcsövezéssel, glicerines végbélkúp adásával sem lehet székletet produkálni, akkor az orvos által végzett beöntéssel elérhető a „besült” széklet eltávolítása. Természetesen ebben az esetben is a cél az, hogy megszüntessük a székrekedés kiváltó okait, és mielőbb rendezzük a székletürítés ritmusát.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Székrekedés tünetei és kezelése gyerekeknél
  • Székrekedés: a megelőzéstől a kezelési formákig
  • Anya, fáj a pocakom!
  • Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet