Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Száraz és hurutos köhögés: mire utal és hogy lehet megkülönböztetni?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 28. | Frissítve: 2021. január 5.

Lektor: dr. Vojnisek Zsuzsanna

Forrás: Kismama magazin Gyermekbetegségek különszám

Ha orvoshoz megy a szülő a köhögő gyerekkel, első kérdése az orvosnak, hogy száraz vagy hurutos a köhögés? Hogy lehet elkülöníteni és milyen problémák húzódhatnak a köhögés - mint tünet - hátterében?

Száraz és hurutos köhögés: mire utal és hogy lehet megkülönböztetni?

Mi is ez?

A köhögés reflexes folyamat, a szervezet normális mechanizmusa, melynek célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól és idegen testektől. A légúti betegségeken kívül a köhögés mögött meghúzódhatnak kardiológiai, gasztroenterológiai (például reflux) vagy akár lelki problémák (szorongás) is. A légszennyező anyagok ugyancsak irritáló hatásúak lehetnek.
Megkülönböztetünk akut és krónikus köhögést. Előbbi kisgyermekeknél leginkább a felső légutak vírusos vagy bakteriális fertőzése okán jelentkezik, míg a krónikus köhögés leggyakoribb oka a hörghurut, az asztma vagy valamilyen allergiás betegség.

Tünetek

Beszélhetünk száraz és hurutos (váladékképződéssel járó) köhögésről. A száraz vagy ingerköhögés nem jár váladékkal, gyakran rohamokban tör elő, és kemény vagy csengő hangzású. Gyakori kísérője a gége-, légcső-, tüdő- és mellhártyagyulladásnak, és köhögéscsillapítókkal kezelendő, hiszen a kis beteget kifáraszthatja.
A hurutos köhögés (a megfázás, a tüdőgyulladás, a krónikus bronchitis, az asztma vagy más allergiás megbetegedés kísérőjeként) során a cél a váladék eltávolítása a légutakból. Az ilyen típusú köhögést nem kell csillapítani, csupán nyákoldásra, köptetőkre és/vagy hurutoldókra lehet szükség.
Mihamarabb keressétek fel gyermekorvosotokat, ha a köhögést makacs láz, nehézlégzés vagy légszomj, nyelési nehézség kíséri, illetve ha a felköhögött váladék sűrű, zöldessárga, rózsaszínes vagy véres! Azonnali orvosi ellátást igényelhet az őszi-téli hónapokban fellépő ugató köhögés is, ha először jelentkezik a gyermeknél - ez a krupp jellegzetes tünete. Nem halogatható a szakember felkeresése idegen test félrenyelése estén sem, azonnal hívj mentőt!

Diagnózis, kezelés

A szakember akár már hallás alapján is gondolhat a kiváltó okra, de a diagnózis ennél alaposabb vizsgálatok alapján állítható fel. A kórtörténet után következik a fizikális vizsgálat. Ha ez alapján valamilyen betegség feltételezhető, akkor különböző képalkotó vizsgálati módszerek jöhetnek szóba. Léteznek légzésfunkciós vizsgálatok, asztmás "provokációs vizsgálatok", laborvizsgálatok, bronchoszkópia, a légcső endoszkópos vizsgálata.
A köhögést kiváltó betegségek kezelése jelenti az érdemi terápiát, ugyanakkor bizonyos általános elvek megfogalmazhatók: sokszor már önmagában segít a köhögést mérsékelni a megfelelő páratartalom biztosítása, az irritatív környezeti tényezők kiiktatása. A száraz köhögésre jótékonyan hat a kortyolgatás, a cukorkaszopogatás, ha pedig a váladékürítés gyorsítása a cél, elengedhetetlen a bőséges folyadékbevitel. Az éjszakai nyugalmat elősegíti a gyakori orrszívás, így a lecsorgó váladék sem ébreszti (olyan gyakran) a kicsiket. A fentieken túl a gyermekorvos fog javasolni olyan szert, ami a gyógyuláshoz vezethet aztán (köhögéscsillapító, köptető, inhalációs gyógyszer, hörgőtágító és hasonlók).

Így előzhető meg

Mivel nagyon sokféle betegség és állapot válthatja ki, ezek megelőzése összességében szinte lehetetlen.
Tipp anyának
A gyermekorvos több kérdést fog feltenni, ezekre készülj fel! Mióta tart a köhögés, hirtelen kezdődött? Száraz vagy hurutos? Változott-e az elmúlt időszakban a köhögés vagy a köpet jellege? Befolyásolja-e a tünetet a testhelyzet, a napszak vagy bármilyen más tényező, például újonnan kapott gyógyszerek, megváltozott évszak, allergiás tünetek? Társul-e hozzá fájdalom?
Kapcsolódó cikkeink köhögés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék