Gyerek

Szamárköhögés: nem tart sokáig a védettség

Két kisbaba is szamárköhögéssel került kórházba, amit valószínűleg otthon kaptak el. Bár kötelező a védőoltás a szamárköhögés ellen, az nem ad élethosszig tartó védelmet.
2018. Január 08.
Szamárköhögés: nem tart sokáig a védettség

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy a két kisbaba nem kórházi fertőzés következtében kapta meg a szamárköhögést, hanem nagy valószínűséggel otthonról.

Évente kb. 30 beteg kerül kórházba szamárköhögéssel, a megbetegedések alacsony száma a kötelező védőoltásnak köszönhető. Póta György szerint “fatális véletlen, hogy pár hét leforgása alatt két csecsemő is kórházba került szamárköhögés miatt?.

A védőoltást először két hónapos korban kapják meg a csecsemők, a de-per-te oltás részeként. Ezt ismétlik meg 18 hónapos, majd 6 éves korban, végül 12-13 évesen. De az oltásnak nincs élethosszig tartó védelme a betegség ellen, ezért a felnőttek megbetegíthetik a csecsemőket. Valószínűleg a mostani két esetben is ez történt.

A szamárköhögés, ami folyamatos, nem múló, száraz köhögéssel jár, szerencsére gyógyítható betegség légzéssegítéssel és oxigén adásával.

Kapcsolódó cikkek szamárköhögés témában:

Forrás: Infostart.hu