Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Szaglás- és ízlelés zavarok: mi okozhatja?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. január 18.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

A szaglás elvesztéséről mostanában leginkább a koronavírus-fertőzés tünetei kapcsán hallhatunk, ám ezen kívül még több betegség is állhat a háttérben.

Szaglás- és ízlelés zavarok: mi okozhatja? (fotó: Getty Images)
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta a gyakori kiváltó okokat.

Fül-orr-gégészeti betegségek a háttérben

A szaglás receptorai az orrüreg felső részében elhelyezkedő szaglóhámban találhatók. Ha orrdugulás miatt a szagok nem jutnak el ide, akkor a beteg nem, vagy csak alig érez szagokat. Orrdugulás kialakulhat például nátha miatt is, ezt már sokan megtapasztaltuk életünk során. Ilyen esetben a tünetek azonban néhány nap alatt javulnak, a szaglásunk újra visszatér.
Hosszabb ideig tartó szaglásvesztést okozhat, ha az orrdugulás tartósan fennáll. Ennek hátterében lehet többek közt orrpolip vagy orrmelléküreg-gyulladás is. Elhúzódó szaglásvesztés kezeléséhez tehát a kiváltó okot kell megszüntetni. Ilyen esetben fül-orr-gégészeti kivizsgálás indokolt.

Ezért sem szabad figyelmen kívül hagyni

A szaglás tartós elvesztéséhez vezethet a szagló receptorok elhalása is. Ennek oka lehet az idegpálya, illetve az érzékelő agykérgi központ sérülése is. Ez mindig egy fontos, figyelemfelhívó jel, mely akár olyan komolyabb betegségek tünete is lehet, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór.

Az ízérzés elvesztésével is járhat

Noha az ízeket a nyelv különböző területein érzékeljük, az ízérzés folyamatában részt vesz többek közt az orr is, tehát a szaglásunk is befolyásolja, hogy miként érzékeljük az egyes ízeket. Ha megint a náthára gondolunk, bedugult orral, orrfolyással küszködve nemcsak a gyógyírként főzött húsleves illatát, de az ízét sem igazán érezzük.
A korral csökken az ízlelőbimbók száma, ezért az idősebbek körében gyakrabban fordul elő az ízérzés zavara - ezt szaglászavar is kísérheti az idegvégződések sorvadása miatt - de a dohányosoknál is jellemző panasz a szaglás csökkenése. Ezt gyakran csak a leszokást követően veszik észre, ahogyan fokozatosan egyre több illatot éreznek.

Koronavírus-fertőzés tünete?

Hirtelen fellépő szaglás- és ízvesztés koronavírus-fertőzés tünete is lehet, mely gyakran elsőként jelentkezik, mielőtt bármi egyéb panasz utalhatna a betegségre. Ezt több kutatás is megerősítette, legutóbb a 'PLOS Medicine' amerikai szaklapban megjelent tanulmány. A vizsgált 590, szaglását újonnan elvesztett résztvevő 80,4%-ának, és az ízérzékelésüket elvesztő személyek 77,8%-ának lett pozitív a koronavírus teszteredménye.
Hirtelen szaglásvesztés esetén tehát az érintettek maradjanak otthon és kerüljék a társaságot, mivel terjeszthetik a fertőzést. Ez idő alatt figyeljék a tüneteiket és ha egyéb panaszok is fellépnek, akkor telefonon értesítsék erről háziorvosukat!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék