Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Sütemény-webáruháznál talált szabálytalanságokat a Nébih

Szerző: Babaszoba.hu

2018. július 26.

Forrás: NÉBIH

Próbavásárlást végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy házi süteményeket is hirdető internetes oldalon: a gyerekeknek szánt tortában határérték feletti színezéktartalmat mutattak ki.

Sütemény-webáruháznál talált szabálytalanságokat a Nébih
Az elsősorban gyerekeknek szánt tortában a Nébih határérték feletti, csak külön figyelmeztetéssel felhasználható színezéktartalmat mutatott ki abban a próbavásárlásban, amit lakossági bejelentés alapján végeztek. A házi cukrászsüteményeket is árusító webáruháznál a cukrászok nem rendelkeztek sem képesítéssel, sem engedéllyel, nem volt szakismeretük és technológiai hátterük sem.
A próbavásárlás során rendelt előre csomagolt tortát bár hűtve szállították, de a csomagoláson semmilyen jelölés nem szerepelt. A készítője a termékhez nem csatolta a nyomon követhetőséget igazoló számlát, továbbá a vásárló nem kapott tájékoztatást a készítő nevéről, az előállítás helyéről, hiányzott a fogyaszthatósági idő, a tárolási feltételek, a pontos összetétel, az adalékanyag-tartalom és az allergén összetevők megjelölése is.
Az egyik színezék (narancssárga FCF, E110) mennyisége ötszörösen túllépte a megengedett határértéket. Használatukról a vásárlókat kötelező tájékoztatni, mivel az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthatnak ki, és előírás "a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat" figyelmeztető mondat feltüntetése is.
A vállalkozás - a hatósággal egyeztetve - azonnali hatállyal beszüntette a jogsértő tevékenységet, a többszörös szabályszegés miatt azonban így is jelentős, csaknem 1 millió forint bírságot kapott.
A Nébih ismételten felhívja a vásárlók figyelmét az engedély nélkül végzett élelmiszer-előállítás és forgalmazás élelmiszerbiztonsági kockázataira. Kiváltképp a kisgyermekeknek szánt termékeknél fontos a körültekintés, a tudatos vásárlói magatartás, a termék származásának és jelölésének megismerése, valamint az, hogy ismeretlen élelmiszert ne vásároljunk.
Az érintett vállalkozás adatai elérhetőek a jogsértés listán.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék