Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Suli hatéves kortól?

Szerző: Sződy Judit

2012. november 1. | Frissítve: 2016. január 20.

Forrás: babaszoba.hu

Az új köznevelési törvény szerint 2013 szeptemberétől minden hatévesnek iskolába kell járnia. Ez sok szülőt megrémít, interjúnkból kiderül: nem alaptalanul.

Suli hatéves kortól?

Sokan hivatkoznak az angolszász iskolarendszerre, ahol már az ötévesek is iskolába járnak. Csakhogy ott az iskola alkalmazkodik a gyerek igényeihez, és nem fordítva, mint nálunk. Sokan fontolgatják, valami módon mégis el kellene halasztani az iskolába járást.

- A törvény lehetőséget ad arra, hogy az óvodavezető, ha úgy ítéli meg, saját hatáskörben még egy évig az óvodában tartsa a hatévest - magyarázza Nagy Sára gyógypedagógus. - Ez az óvoda és a szülő megegyezése. Iskolaérettségi vizsgálatot a nevelési tanácsadók végeznek.
- A hatévesek nagyjából egyformán érettek? Eddig zavaró volt, hogy nagy a korkülönbség az osztálytársak között, akár másfél, közel két év is? Milyen előny származik a hatéves korúak iskolába járásából?

- A hatéves kori "egyenbeiskolázásnak" nincs semmiféle előnye, sőt veszélyt jelent. A gyerekek nem egyformák. Az éretlen gyerekek, akiket eddig késleltettünk és segítettünk, vagy a részképességzavarral küzdők, akiket fejlesztettünk, előkészítettünk az iskolára, egész iskolai karrierjük során vagy akár egész életükben viselni fogják a korai iskolakezdés következményeit. Áthidalhatatlan lesz a szakadék az óvoda és az iskola között.

Eddig általában viszonylag homogén osztályok indultak az életkor tekintetében, hiszen nem siettettük a gyerekeket, a nevelési tanácsadók jól dolgoztak az óvodákkal, a szülők is látták az előnyét, ha gyerekük iskolakésszé vált. Kaphatott még egy évet az, aki bármely téren, bármely készségében, akár szociális érettségében erre rászorult.


- Mit tudunk az iskolák felkészültségéről? Vajon tudnak alkalmazkodni a picik igényeihez?

- Én azt hiszem, hogy az iskolák is megriadtak a korai és kontrollálatlan kezdéstől. Eddig a nevelési tanácsadóval együtt dolgoztak a fejlesztőpedagógusaik, tanítóik. A törvény nem fogalmaz egyértelműen a fejlesztőpedagógusok sorsáról, mintha inkább az osztálytanítók kezébe tenné át a nehézségek megoldását.

- Mely esetekben hátrány a korai iskolakezdés?

- A fent említett éretlenség és a részképességzavar az igazi veszély, szakember kell a diagnosztizáláshoz és a fejlesztéshez is.

- Mit tehet a szülő? Fejlesszük előre otthon a gyereket?

- A szülő játsszon a gyerekével, meséljen neki, vigye játszótérre, kirándulni, vonja be a mindennapokba, maradjon szülőszerepben, ha aggodalma van, forduljon szakemberhez. Nem lehet megtanítani nyugton ülni, illetve annak ára van, szorongást, pszichés tüneteket alakíthatunk ki. Veszélyes!

- Ha aggódunk, hogy a gyerekünk még túl pici az iskolakezdéshez, segíthet, ha utánajárunk, melyik iskolában milyen módszereket alkalmaznak?

- Az alternatív iskola jó megoldás lehet, ha van rá lehetőség, a család megengedheti magának. Fontos, hogy milyen módon tanulnak a kicsik olvasni. Olvasástanítási módszerben mindenkinek a szótagoló, elemző, hangoztató módszert ajánlom. Érdemes rákérdezni iskolakeresés közben, hogy melyik módszert alkalmazza a kiszemelt tanító.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Menjen? Maradjon?
 • Érett-e az iskolára?
 • Ti is suliba készültök?
 • Nevelési tanácsadó - segítség a bajban

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék