Gyerek

Startol a K&H gyógyvarázs pályázat

Az Egészség Világnapján 12. alkalommal hirdeti meg a K&H Csoport gyermek-egészségügyi pályázatát, amelyen kórházak, rendelők, mentőállomások igényelhetnek a gyermekek gyorsabb és hatékonyabb ellátásához szükséges berendezéseket és műszereket.
2015. Április 09.

Az előző években a beérkezett pályázatok közel 30%-a támogatásban részesült.A K&H Csoport a gyermek-egészségügy iránti hosszú távú elkötelezettségének jegyében immár 12. alkalommal tette közzé a K&H gyógyvarázs eszközbeszerzési felhívását. A pályázaton részt vehet minden, az Országos Egészségügyi Pénztár által finanszírozott, Magyarországon fekvő-, és/vagy járóbeteg szakellátást végző gyermek-szakkórház, kórház, klinika és országos intézet gyermek- és csecsemő osztálya, PIC centrum, gyermekügyelet, illetve mentőszolgálat.

„A K&H Csoport fontos célja, hogy hozzájáruljon a jelen és jövő társadalmának teljes életéhez. 2004-ben azzal a céllal indítottuk útra K&H gyógyvarázs pályázatunkat, hogy műszerekkel támogassuk a magyar gyermek-egészségügyi intézményeket, ezzel segítve az orvosokat, ápolókat, hogy okos döntéseket tudjanak hozni és így a beteg gyerekek mielőbbi felépülhessenek. Az elmúlt évek során összesen 530 millió forintot adományoztunk a magyar gyermekegészségügy számára, ezzel 152 kórház és 150 mentőállomás működéséhez járultunk hozzá. Közülük 38 támogatott az ország leghátrányosabb helyzetű térségeinek lakosait látja el – ezek az intézmények összesen 56 millió forint értékben vásárolhattak maguknak új eszközöket” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Az előző évek során a K&H gyógyvarázs egy komplex támogatási programmá vált, amelyben a K&H az országos pályázat mellett – a különböző dolgozói, ügyfél és partner felajánlások nyomán – további 6 alkalommal oszt ki adományokat az év során. Így az előző, 2014-es pályázati évben a K&H összesen 32 intézmény működéséhez járult hozzá, több mint 38 millió forinttal.

„Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy a beérkezett pályázatok közel 30%-át tudjuk támogatásban részesíteni az egyes pályázati években. Éppen ezért arra bíztatok minden olyan egészségügyi intézményt, amely új eszközök és technológiák használata révén szeretné saját munkáját hatékonyabbá tenni, hogy ne habozzon, és nyújtsa be pályázatát!” – mondta Horváth Magyary Nóra.

„Ahogy a K&H 2013-as felméréséből kiderült, a magyar gyermek-egészségügyi intézmények eszközparkja átlagosan több mint 10 éves, de használnak még 30-40 éves műszereket is. Mindeközben az intézmények 32%-a egyáltalán nem tud saját erőből eszközparkjának megújítására pénzt fordítani” – mondja Dr. Tímár Krisztina, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ klinikai kutatások szakértője, a K&H gyógyvarázs program zsűritagja. „Éppen ezért fontos a K&H gyógyvarázs pályázat, amely előrelépési lehetőséget biztosít azon intézmények számára, amelyeknek más esélyük erre nem lenne.”

A pályázók az idei évben is gyermekgyógyászati és mentési eszközökre, segédeszközökre, berendezésekre, felszerelésekre, valamint a gyermekek egészségmegőrzését, betegség-megelőzését és rehabilitációját, fogyatékos gyerekek fejlődését elősegítő berendezésekre nyújthatják be igényeiket, pályázónként maximum bruttó 4 millió forint értékig. A pályázat teljes keretösszege 20 millió forint. Az idei pályázati évben kiemelt figyelemben részesülnek az elbírálás során a gyermek-gasztroenterológiai vagy gyermekneurológiai ellátást végző intézmények.

A K&H Csoport 2014-től kiemelt figyelmet fordít Magyarország hátrányos helyzetű térségeire, hogy a leginkább rászoruló intézmények is megfelelő eszközparkkal rendelkezhessenek. Így a 2015-ös pályázati évben is külön elbírálás alá esnek azon gyermek-egészségügyi intézmények által benyújtott pályázatok, amelyek a “komplex programmal fejlesztendő” illetve “fejlesztendő” járásban, valamint “kedvezményezett településen” működnek, vagy ezen térségek lakosságát látják el. Az elmúlt pályázati évben 5 ilyen intézmény részesült összesen 4,3 millió forint értékű támogatásban.

A részletes pályázati kiírás és a hozzá kapcsolódó dokumentumok a következő weboldalon érhetők el: Gyógyvarázs pályázat

A pályázat benyújtási határideje: 2015. május 29.

Forrás: K&H gyógyvarázs program