Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Sokan nem kérik az ingyenes oltást

Szerző: Babaszoba.hu

2019. március 26.

Forrás: 24.hu

Még mindig csaknem kilencezer szülő nem kéri a HPV elleni védőoltást a gyerekének. Tavaly ez a szám magasabb volt ugyan, de még mindig sokan vannak, akik nem kérik az ingyenes vakcinát.

Az idei, 2018-2019-es tanévben 8710 szülő nyilatkozott arról, hogy nem kéri a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást hetedikes lányának, tavaly még tízezer szülő mondott nemet az ingyenes oltásra - idézi a 24.hu a Világgazdaság cikkét.
Sokan nem kérik a gyereküknek hiába ingyenes a HPV-oltás
A méhnyakrák itthon vezető halálozási oknak számít, évente 1200-1300 nőnél diagnosztizálják, az érintettek fele életét veszti.
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint a HPV elleni oltási kampányokat bevezető európai országok között az átoltottság eléri a 75 százalékot.
Idén a védőoltásra jogosult hetedikes lányok száma 46 ezer volt, ősszel 36 974 lánynál kezdték meg az oltási sorozatot. Idén 78 százalék körüli a HPV-átoltottság, míg korábban 74-75 százalék volt, tehát a korábbi évekhez képest javultak az átoltottsági adatok.
A kormány a 2018-ban lezárult közbeszerzési eljárás keretében 2020-ig a lányok HPV-oltására 3,4 milliárd forintot biztosít.
Kapcsolódó cikkeink HPV témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék