Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Sok szülő teszi ki a gyerekét a netes bántalmazás kockázatának

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 23. | Frissítve: 2021. június 28.

Forrás: HVG.hu

Tízből egy szülő osztott már meg gyerekéről meztelen tartalmat, ezzel a szülők maguk teszik ki gyermeküket az internetes bántalmazás kockázatának. Az SOS Gyermekfalvak felmérést készített a Gyermekjogi Világnap alkalmából.

Sok szülő teszi ki a gyerekét a netes bántalmazás kockázatának (fotó: Getty Images)
Habár egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak olyan esetek, amikor illetéktelen kezébe jut gyerekekről készült fotók, a szülők még nem elég tudatosak a veszélyekkel kapcsolatban. Most a Gyermekjogi Világnap alkalmából az SOS Gyermekfalvak felmérést készített és videós kampányt is indít.
Az SOS Gyermekfalu felmérésében arra volt kíváncsi, hogyan jelennek meg a gyerekek a szülők közösségi oldalain, illetve hogyan használják maguk a gyerekek a közösségi médiát. Az online kutatásban 1371 szülőt kérdeztek meg országszerte - írja a hvg.hu.
A felmérésből kiderült, hogy 10-ből 6 szülő oszt meg fotót a közösségi médiában a kiskorú gyermekéről, harmaduk teszi ezt zárt csoportban. A szülők túlnyomó többsége olyan képet tesz ki, amelyen a gyerek felismerhető, csak 7 százalék jár el ellenkezőleg. 10-ből 1 szülő pedig osztott már meg olyan tartalmat, amelyen részlegesen vagy teljesen meztelen volt gyermeke.
Majdnem minden második szülő posztolt már életében olyan képet, amin nemcsak a saját gyermeke, hanem kiskorú barátai is szerepeltek, a szülők harmada azonban ehhez nem kért engedélyt az ismerős gyerek szüleitől.
A szülők 76 százaléka korlátozza a gyerek napi internethasználatát, de csak legfeljebb heti rendszerességgel figyeli a gyerek posztjait a közösségi médiában. Óvatosabbak a szülők az online levelezéssel kapcsolatban: 64 százalékuk rendszeresen ellenőrzi, hogy kikkel levelezik a gyermeke.
A szülők harmada használ szülői felügyelet programot és közel hasonló arányban reklámblokkolót.
A szülők fele egyáltalán nem beszélgetett még gyerekével az internetbiztonságról, 10 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem érdekli a téma.
Az SOS Gyermekfalvak oktatófilmekkel segíti a szülőket, nevelőszülőket és a gyerekekkel foglalkozó szervezeteket, hogyan tudnak olyan képi anyagot készíteni, amivel nem kell lemondaniuk a közösségi médiáról, de közben a gyerekjogokat is tiszteletben tartják és amelyek segítségével megvédhetik a gyerekeket az online zaklatástól.
"A gyermekvédelemben élő gyerekekről is gyakran osztanak meg a nevelőszülők fotókat. Ez még érzékenyebb téma, hiszen egyrészt nem törvényes gyámjai, szülei a nevelt gyermeknek, másrészt a gyermek hátrányos helyzetű, ami érzékeny információ. Sokszor tapasztaljuk, hogy a gyermekvédelemben élő gyerekek életük egy szakaszában nem szeretnék a múltjukat felvállalni, meg kell adni a lehetőséget nekik, hogy maguk dönthessenek erről" - mondta Romet-Balla Ágnes, az SOS kommunikációs igazgatója.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék