Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Sok hibát követnek el a folyékony gyerekgyógyszerek adagolásában

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 19.

Forrás: Medipress

A legújabb kutatás szerint a szülők a folyékony gyógyszerek kiadagolásakor gyakran túl sok, vagy éppen túl kevés gyógyszert adnak gyermekeiknek. Különösen igaz ez akkor, amikor adagolópoharat használnak.

Sok hibát követnek el a folyékony gyerekgyógyszerek adagolásában

A Pediatrics című szakfolyóirat szeptember 12-i számában közzétett laboratóriumi kísérletekből az derül ki, hogy a szülők 80 százaléka vétett legalább egy adagolási hibát akkor, amikor adagolópoharat vagy adagolófecskendőt használnak. Ezek a hibák gyakran elég nagyok voltak ahhoz, hogy aggodalomra adjanak okot - tette hozzá a kutatás vezetője, Dr. Shonna Yin, New York-i Egyetem orvosi karának munkatársa.
"A szülők több mint 20 százaléka vétett legalább egy olyan adagolási hibát, melynek következtében az előírásnál több mint kétszer nagyobb mennyiséget használt fel" - mondta Yin.
Az adagolás tekintetében az adagolópoharak sokkal kevésbé megbízhatónak bizonyultak, mint az adagolófecskendők. "A szülők négyszer nagyobb valószínűséggel vétettek adagolási hibát adagolópohárral, mint adagolófecskendővel" - tette hozzá a szakértő.
Dr. Minu George, a New Hyde Park-i Cohen Gyermekkórház gyermekorvosa elmondta, hogy ezek a hibák azt eredményezhetik, hogy a gyermeket túladagolják, ami súlyos egészségügyi következményekkel jár. Nagyon kicsi gyermekek esetében könnyen túl lehet adagolni az orvosságot, és ennek következménye a gyógyszertől függően a legrosszabb esetben akár halál is lehet.
Az új kutatás során az adagolási hibák több mint kétharmada túladagolás volt, ami különösen az antibiotikumok esetében jelent problémát, amelyeknél rendkívül fontos a megfelelő dózis alkalmazása.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék