Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

(S)ikersztori XV.

Szerző: Kerényi Attila

2009. május 28.

Forrás: Kismama magazin

Baba az autóban! Nos, ebben manapság már nincs semmi szenzáció, hacsak nem így hangzik a teljes mondat: Babák és autókulcs a bezáródott autóban, szülők kívül. Így már necces.

Történt pedig, hogy az Ipoly mentén váratlanul fellépett akut sörhiányt enyhítendő megálltam a kis palóc település boltja előtt. Kulcs, nokedlik és az édesanyjuk az autóban, én a boltban. Már éppen a kasszánál álltam, amikor az ajtóban megjelent kétségbeesett párom, kérdőn, hogy ugyan van-e nálam tartalék kulcs, merthogy Borika (az autónk) orvul bezárult, rabul ejtve az ikreket. Bumm! (Az még hagyján, hogy a tartalék százötven kilométerre van, de a lakáskulcs is túszul esett.) Juhász Gyula örök becsű sorai jutottak eszembe: "Ha dús kalásszal jő a sárguló nyár / S e szőkeségben újra érzem őt." (Bár, mint kiderült, az ártatlan csak hátraindult Csengéhez valamiért, de közben érkezett egy másik autó, ezért az ajtót be kellett csuknia, és Borika ebben a pillanatban érthetetlen módon, konokul bezárult.)

A mentőosztag
Sipítókórus: Julis nene és Pista nene (az ő keresztnevét nem tudjuk, csak azt, hogy a Pista bácsi felesége), ők a hangulat szinten tartását voltak hivatottak biztosítani. "Jajajajjj, most mi lesz szegény gyerekecskékkel?" "Jajajjajaj, csak meg ne fulladjanak!" (Kint 15 Celsius-fok, az autóban legfeljebb 20, és az utastér jól szellőzik!) Szilárd, az asztalosmester: őérte én szalasztottam el Imre bácsit, gondolván, üveges ügyekben mégiscsak ő a kompetens. Apróbb csődület az üzletből éppen előkerült falusiakból. A párom, aki a tömegek távoltartásáért felelős. Jómagam, aki a logisztikus feladatát láttam el: szelektáltam a remekbe szabott mentőötletek között. ("A motorház felől kéne kibontani!" "Kár, hogy a Drótos Csuri éppen sitten ül, őelőtte minden Lada-ajtó kitárul." "Te, a Manciéknak is Volkswagenjük van, az ő kulcsuk nem lenne jó?") Közben befutott a polgármester is, de csak sajnálkozását tudta kifejezni, hogy se gordonkájuk, se gordonkásuk, legföljebb a Brácsás Sanyit tudná előkeríteni, ha az már kijózanodott a tegnapi lakodalom után. (Politikailag a "polgibácsi" itt a legtájékozottabb, ezért gondolta, hogy a válsághelyzetek megoldására ez a vonal lenne a legmegfelelőbb.) Megnyugtattam, hogy itt szerintem valami ütősre lesz szükség, hagyjuk békén a vonósokat.

Az autóban
Amennyire a csődületben ki tudtam venni, mindeközben a srácok teljesen békésen üldögéltek a székeikben plüssbirodalmukat igazgatva. Zsoma néha megkérdezte ugyan, hogy: "Apa nem jössz be?", "Méjt nem szájsz be?", de ezenkívül láthatólag jól érzik magukat. Persze újra és újra meg kellett nyugtatnunk őket, hogy a "srekkes" árnyékolót nem cseréltük le "Juliska nénisre", csak az öreglányt képtelenség az autó üvegétől távol tartani. (Feszt odasettenkedett megállapítani, hogy élnek-e még a gyerekecskék.) Csengét leginkább az foglalkoztatta, hogy a tigriseket nagyság szerint tudja maga mellé ültetni, de néha kiintegetett a fesztiválozó tömegnek, élvezve a hirtelen jött népszerűséget.

A mentőakció
Szilárd, az asztalos már éppen meglendítette a kalapácsot, amikor megállt mellettünk egy aszfaltromboló dzsip. "Várjanak kicsit, mindjárt kinyitom, csak előkerítem a műszereimet". Azzal eltűnt a dzsip csomagtartójában. Összes, régen elfeledett villamosmérnöki emlékemet próbáltam összevakarni, de sehogy sem tudtam elképzelni az ugrókódos, rádió-távirányítós központi zár dekódolására és kinyitására alkalmas műszert. Emberünk ekkor megjelent egy kampósra görbített acéldróttal és egy lestrapált fűrészlappal. Na, gondoltam: Borika, ezt megérdemled! Nem részletezem, de negyedórai sikertelen küzdelem után végül lesújtott Szilárd üvegtörő kalapácsa, a dzsipes ember szőrös és üvegszilánkálló keze benyomakodott az így keletkezett résen (ha szó szerint nézem, valóban ő nyitotta ki!), és fél perc múlva két nokedli csodálkozott a könnyes szemű édesanyjuk karjában. Később a biztosítási ügynökünk kisebb infarktuson esett át, amikor tájékoztattam, hogy kb. tizenöt tartalék kulcsot fogunk készíttetni Borikához, és csak Béla barátomnál lesz ebből kettő...

Hozzászólások

Szuper kőkorszaki animációs film az egész családnak (X)

A Csibefutam, a Wallace és Gromit és a Shaun, a bárány alkotóinak legújabb őrült családi animációs vígjátékában a kőkori ősöknél majdnem minden kerek, amíg völgyüket el nem foglalja a pénzéhes bronzkori zsarnok, Kupor.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék