Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Shehata: új műtéti eljárás a Heim Pál Gyermekkórházban

Címkék:

műtéthere

Szerző: Babaszoba.hu

2018. január 12.

Forrás: babaszoba.hu

A Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet sebészetén már shehata műtétet is végeznek, ami a le nem szállt here problémáját hivatott megoldani a lehető legmodernebb módon.

Normális esetben a herék a hasüregben a vesék közelében fejlődnek ki. A heréket a herezacskóba egy gubernaculum nevezetű kötőszövetes rost vezeti le, míg a vesék magasabbra vándorolnak. Legtöbbször születésre már a herezacskóban tapinthatóak a herék, míg koraszülöttekben, és néha érett újszülöttekben is észlelhetjük, hogy később kerülnek le a zacskóba. Amennyiben legkésőbb fél-1 éves korra a herék nincsenek a herezacskóban, az állapot kórosnak, kezelendőnek tekintendő.
Képünk illusztráció

Minden le nem szállt here esetén a normálisnál jóval nagyobb esély van rosszindulatú elfajulásra - figyelmeztet a gyogyhirek.hu. Többféle műtéti eljárás is ismert a probléma megoldására, azonban a Shehata műtét egész új dolog.
A Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet sebészetén nemrég bevezetett laparoscopos műtét lényege, hogy nem vágják át heréhez menő eret, így a herekeringési zavar minimális eséllyel alakulhat ki. 
A műtét lényege, hogy a hasüregi herét megragadják, mobilizálják, majd az ellen oldali hasfalhoz egy öltéssel rögzítik. Így a here kocsánya húzás alá kerül és a gyermek normális mozgásai kapcsán a kocsány lassacskán megnyúlik. A műtét nagy előnye, hogy minimálisan invazív. A hasi tevékenységhez 2-3 darab 3-5 mm sebre van szükség, illetve egy lágyéktájéki segédmetszésre, és a herezacskón levő metszésre.
Kapcsolódó fiús gondok:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék