Gyerek

Sexting: egyetlen hiba is komoly veszélyeket rejt

A fiatalok gyakran saját maguk állítanak elő szexuális tartalmakat az online térben, ez pedig komoly kockázattal jár. Minden, amit a sextingről tudni kell.
2020. Február 10.
Szexting: egyetlen hiba is komoly veszélyeket rejt (fotó: iStock)

Mi a sexting?

A sexting az angol sex és texting szavak összeolvadásából keletkezett kifejezés, amely annyit jelent, hogy elsősorban kiskorúak – de nem kizárólagosan- lányok önmagukról meztelen vagy félig meztelen képeket (videókat) készítenek és továbbítják a világhálón.

A sexting veszélye abban rejlik, hogy a kép készítője a későbbiekben elveszíti a kontrollt az általa készített felvétel felett, és a fénykép szélsebesen kezd terjedni az online világban. Előfordul, hogy feltöltik pornográf oldalakra, esetleg posztolják valamely social média felületen, ahol még nagyobb nyilvánosságot és kellemetlen, bántó kommenteket is kaphat.

A virtuális térben egy egyszer felkerült kép, felvétel pedig bármikor visszakereshető, ami a későbbiekben nagyon súlyos következményekkel is járhat, akár a párkapcsolatunkra, akár a karrierünkre nézve is. Arról nem is beszélve, hogy a sexting gyakran feldolgozhatatlan lelki sérüléseket és bűntudatot okoz a kép feltöltőjének is.

A Snapchat és a sexting

A Snapchat egy olyan applikáció, amely segítségével a képeket, videókat közvetlenül lehet továbbítani a címzettnek, nagy vonzereje pedig abban rejlik, hogy a képek egy idő után maguktól eltűnnek. Emiatt emlegették a Snapchatet korábban sexting alkalmazásként is, hiszen – a fiatalok abban a hitben vannak -, hogy a segítségével könnyen és “következmények nélkül” lehet szexuális tartalmú képeket, videókat továbbítani. Sajnos azonban a Snapchatről is le lehet menteni a tartalmakat, így ezekkel is vissza lehet élni.

Jó tudni!

18 év alatti személyekről tilos szexuális tartalmú képet készíteni, ilyen képeket, videókat továbbadni, vagy megosztani! Aki ilyet tesz, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Mit tehetünk szülőként?

  • Tanítsuk meg gyerekünknek, hogy csak olyan képet osszon meg és küldjön el másoknak, amelyek vállalhatóak, és nem tudnak vele a későbbiekben visszaélni.
  • Arra is hívjuk fel a figyelmét, hogyha ő maga kap ilyen képet, azt ne ossza tovább, de hívja fel a küldő figyelmét arra, hogy a sexting kockázatos!
  • Amennyiben mégis továbbították valaki másnak a gyermekünk által készített saját intim képeket, és/vagy ezek felkerültek a netre, akkor készítsünk képernyőfelvételt, és haladéktalanul tegyünk bejelentést a rendőrségen!