Gyerek

Senki nem kapott oklevelet, mert túl sok lett a jó tanuló

Szülők jelezték, hogy gyermekeik nem kapták meg a beígért oklevelet a Közép-Pesti Tankerületi Központ 100 ötös programja kapcsán. Az ok állítólag az, hogy túl sok volt a jó tanuló.
2019. Július 17.
Senki nem kapott oklevelet, mert túl sok lett a jó tanuló

Az Index.hu egy olvasójától kapott egy levelet, mely a következőképpen indul: szeretnék egy érdekes/szomorú/elgondolkodtató hivatalos értesítést a figyelmükbe ajánlani. – A kerületben meghirdették májusban a 100 ötös pályázatot. Azok a gyerekek jelentkezhettek az iskolatitkárnál, akiknek az ellenőrzőjébe több mint 100 db ötös jegy került be a 2018/19-es tanévben, azzal az ígérettel, hogy a tanévzárón jutalmazzák ezeket a tanulókat. Félreértés ne essék, nagy dologra nem számítottunk, max. egy oklevélre vagy könyvjutalomra. Leadtuk a jelentkezésünket, mert úgy gondoltam hogy ez is jó alkalom arra, hogy a gyerekben erősítsem, hogy tanulni érdemes – írta a szülő a lapnak.

Az évzárón meg sem említették

A fordulat ezután következik a levélben, amelyből kiderült, hogy az iskolai évzárón még csak szóba sem került a dolog. Az egyik édesanya rákérdezett, hogy mi lett ezzel a dologgal, amire választ csak egy héttel a vakáció kezdete után kapott. Az Index olvasója azt a levelet is bemásolta, amiben a kollégákat és a szülői munkaközösség tagjait az iskola igazgatónője tájékoztatta a történtekről:

– Kedves Kollégák, Kedves SZMK! Miután nem érkeztek meg a gyerekeknek ígért oklevelek, tegnap felhívtam a tankerületi központot. Érdeklődésemre azt a tájékoztatást kaptam, hogy az iskolák nagyságrendekkel több gyerek nevét küldték be, mint amire számítottak, és sajnos nincs mód ennyi tanulót oklevéllel jutalmazni, ezért a 100 ötös programot leállították. Őszintén sajnálom, hogy a legjobb tanulóinknak okoztunk ezzel csalódást. Szép nyarat, jó pihenést mindenkinek! – írta az igazgatónő.

Ez alapján tehát minden jel arra utal, hogy a Közép-Pesti Tankerületi Központ inkább utólag visszavont egy általános iskolásoknak kiírt pályázatot, mert úgy ítélték, hogy túl sok diáknak van sok ötöse, és nincs elég pénz ennyi laminált A4-es papírra.

A levélíró hozzátette: – Igen sajnálatos, hogy ennyi jó tanuló gyerek van a kerületben és a tankerületnek nincs pénze-ereje-kedve 1000-1500 db oklevelet kinyomtatni. Vicc…. a lényeg, hogy “Nekünk a gyerek az első”!

A tankerület vezetője nem válaszolt

A lap az iskola igazgatóját és a tankerületi vezetőt is kereste, levélben és telefonon egyaránt, hogy meg tudják-e erősíteni a fentieket – és azért is, mert szerintük tényleg nehezen képzelhető el, hogy egy gyermekeknek szóló pályázatot utólag vonnak vissza, azzal az indokkal, hogy néhány elismerő oklevelet nem tudnak kinyomtatni. A tankerület vezetőjét, Dr. Házlinger Györgyöt elérték telefonon, miután emailben elküldték neki a kérdéseiket. A tankerület vezetője azt ígérte az Index.hu-nak, hogy megnézi a levelet, és reagál, de ez több mint egy hét elteltével sem történt meg. Azóta többször hívták a számát is, de kinyomta a telefont, és üzeneteikre sem reagált. Végül a helyettesétől tudták meg, hogy szabadságon van, és ő sajnos nem nyilatkozhat semmit.

Így a lap nem tudta meg, hogy a 100 ötös pályázatot az egész tankerületben meghirdették, vagy csak egyes iskolákban, és hogy végül mennyien jelentkeztek rá. Illetve hogy valóban utólag vonták-e vissza a pályázatot, és tényleg a fenti okok miatt, és hogy minden iskolába eljutott-e az információ, hogy mégsem lesz oklevél, vagy csak néhány intézményhez. Keresték az iskola igazgatóját is, de választ nem kaptak, és végül egy kollégája vette fel a telefont, akitől megtudták, hogy az igazgatónő nyaral, és a nevében nem nyilatkozhatnak.

Az Index.hu megtudta, hogy a projekt nem az iskolák sajátja, hanem kifejezetten a tankerületi központ ötlete volt, és ők intézték volna. A tankerületi központhoz XIII. és XIV. kerületi iskolák tartoznak, melyek közül véletlenszerűen kiválasztott iskolákat hívtak fel, és közülük nem hallott mindegyik a pályázatról. A XIV. kerületi Jókai Mór Általános Iskola és a Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola esetén megerősítették a szülők, hogy szó volt erről a programról, ami aztán az évzáróra feledésbe merült. A 100 ötös pályázatra keresve pedig találtak néhány általános iskolát, ahol a jelek szerint már évek óta oklevéllel köszöntik azokat a diákokat, akiknek sikerül összeszedni a sok jó jegyet, de azt, hogy ezek az iskolák maguk vállalták-e ezt, vagy a tankerület kezdeményezésére történt dolog, nem tudják. Az viszont biztosan egyedi és új, hogy a Közép-Pesti Tankerületi Központ alá tartozó néhány iskolánál utólag döntöttek úgy, hogy a sok jó tanuló miatt mégsem lesz semmi a beígért oklevélből – a gyerekeknek pedig majd megmagyarázza valaki.

Újabb iskola is jelentkezett

A cikk megjelenése után aztán egy harmadik zuglói iskolából is jelentkezett egy szülő, akinek a gyereke a Liszt Ferenc általános iskolába jár. A gyermek elmondása szerint májusban jelezte az osztályfőnök, hogy van egy ilyen lehetőség, hogy akik száz darab ötös jegyet érnek el, azokat elismerik. Ezért nekik nem is kell semmit tenniük, az elektronikus naplóban úgyis látni fogják, az iskola pedig eljuttatja majd az információt, hogy ki érte ezt el a tankerülethez. A szülő szerint mivel ekkor még egy hónap hátra volt az iskolából, lehetett egy kicsit még hajtani, ha valaki közel volt a százas szám eléréséhez, és az osztályfőnök a diákoknak még jelezte is, hogy ennek sokan a közelében vannak, mindent bele. Az évzárón azonban erről náluk sem beszélt senki, és arra gondoltak, majd később postáznak könyvet vagy oklevelet a gyerekeknek. A szülő június végén rá akart kérdezni a dologra, ezért egyenesen a tankerületnek írt egy levelet, ahonnan választ is kapott a tankerület vezetőjének aláírásával: – Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy vélelmezhetően félreértésre okot adó információt közöltek Önnel. A Közép-Pesti Tankerületi Központ valóban tervezi a kiemelkedő teljesítmény elérő tanulók ünnepélyes keretek között megvalósuló elismerését, erre azonban legkorábban a 2019/2020. tanév során kerülhet sor – állt az üzenetben.

A lap szerint ez a válasz azért különös, mert ezek alapján több zuglói általános iskolában is ekkora félreértés történt, és több szülő is ezzel kapcsolatban kereste meg őket. De leginkább azért furcsa a történet, mert azt, hogy az elismerések miért maradtak el, az egyik iskola igazgatója teljesen másképp interpretálta. Emellett az is érdekes, hogy a tankerületi válaszban csak feltételes módban van megfogalmazva az elismerés lehetősége a jövő tanévre vonatkozóan is.

Időközben pedig jelentkeztek további szülők is a laphoz, akik közül valaki úgy tudja, hogy a tankerületi vezetés részéről májusban, konkrétan egy tankerületi igazgatói értekezleten hangzott el, hogy az iskolák küldjék meg a listát azokról, akik megfelelnek a feltételnek, majd a szülői munkaközösségnek ott is jelezték júniusban, hogy mégsem lesz a dologból semmi, mert túl sok volt az érintett tanuló. Az Index.hu a tankerület vezetőjének válaszát továbbra is várja a kérdéseire.

Kapcsolódó írásaink:

Forrás: Index.hu