Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Segítség! Tetves a gyerekem!

Szerző: Viniczai Andrea

2014. szeptember 22. | Frissítve: 2019. november 9.

Forrás: babaszoba.hu

Tetszik vagy sem, mindenesetre tény, hogy a fejtetvesség jelenleg is élő probléma a gyerekközösségekben. Nem kell tragédiaként megélni, ha gyerekünk tetves lesz, de nem árt komolyan felvenni a tetűk elleni harcot!

Barátnőm félig sírva - félig röhögve tette fel nekem a találós kérdést: tippeljem meg, mivel gazdagodott a kislánya az első iskolai hét után? Az én tippem a rengeteg tudásanyag vagy a tornaórán szerzett kék folt volt. Nem nyertem. A kis Betti egy komplett tetűcsaládot hozott haza szőke copfjain, és hétvégén már az öccse, Bálint, is tetves volt. És bár az iskolaorvos nyugalomra intette a családokat, a szülők riadóláncban osztogatták egymásnak a jobbnál-jobbnak ítélt tanácsokat.

Tetű-gyorstalpaló

Szerencsére a barátnőmék gyermekorvosa egy higgadt doktornő, és telefonon gyorstalpalót adott tetűismeretből. Az egyik fontos és új információ az volt, hogy a tetű nem csak a koszos fejbőrön és hajban jelenik meg. A rovar szereti a tiszta fejet, és mindenkiben egyforma eséllyel lát potenciális szállás és ételforrást. Közvetlen érintkezéssel terjed, akár akkor, amikor a gyerekek játék közben összedugják a fejüket, de közös játékok, fésűk, törölközők is terjeszthetik a fertőzést.
A legnagyobb probléma, hogy a nőstény tetvek a petéket, amit serkének hívnak, a haj tövére ragasztják. Ebből az új tetvek kelnek ki, ráadásul a serke héja továbbra is a hajon marad, és a haj növekedésével egyre távolabb kerül a fejbőrtől. Tehát nem elég az élő tetveket elpusztítani, a serke héjakat is el kell távolítani a hajból.

Segítség! Tetves a gyerekem!

Tünetek

A fejtetveket egyébként nehéz észrevenni, mert jól alkalmazkodtak az emberhez . A fejtetű a színét a haj színéhez hasonlóvá tudja változtatni. Mivel vérrel táplálkozik, és naponta 6-12 alkalommal szívja áldozata vérét, ez allergiás reakciót és viszketést okoz. Általában ennél a tünetnél veszik észre a szülők a fejtetvességet. Ha megbizonyosodtunk róla, hogy fejtetvességgel van dolgunk, nem árt felhívni a rokonokat, barátokat, és felhívni a figyelmüket, hogy a következő napokban ők is tüzetesebben figyeljék a családtagok kobakját.

Kezelés

Régen radikális módszert alkalmaztak a fejtetvek kiirtására, a gyerekeket kopaszra nyírták, és ezzel megoldottnak tekintették a problémát. Ma már szerencsére erre nincs szükség, ráadásul nincs is értelme, hiszen nem a hosszú haj miatt lesz tetves a gyerek, a tetű akár 3mm-es hajban is megjelenik.
A gyógyszertárban beszerezhetők a legkülönfélébb irtószerek , olajok, hajszeszek, amelyeket a fejbőrre és a hajra is fel kell vinni nagyon alaposan. Meg kell várni amíg megszárad, majd utána direkt erre a célra alkalmas fésűvel (sűrű fogazatúval)illetve ecetbe mártott sűrűfésűvel kell lehúzni az elpusztult serkéket.
Ügyeljünk arra, hogy a tetűirtó szerek ne kerüljenek a gyermek szemébe! Kisebesedett bőrfelületre nem szabad alkalmazni.
A készítmények hatásukat a következő fejmosásig (akár néhány hétig!) megőrzik.
Érdemes a család minden tagját egyidejűleg kezelni, mert a szoros kontaktus miatt nagy a fertőzöttség esélye. Fokozottan figyelni kell a higiéniára is: a törölközőket mosás után ki is kell vasalni, a sapkákat is ajánlatos így tisztítani.
A fésűket cseréljük ki, vagy azt is kezeljük irtószerrel, fertőtlenítőszerrel. A serkéket, csupán nagyon sűrű fésűvel tudjuk lehúzni a hajszálakról, ez szintén beszerezhető a gyógyszertárakban. És ami a legnagyobb munka, ki kell alaposan takarítanunk az egész lakást. Ki kell porszívózni a szőnyegeket, az ágyneműket, a törölközőket pedig magas fokon kimosni. A mosható plüss állatok is kerüljenek a mosógépbe, a nem moshatóakat zacskózzuk be, és tegyük pár napra a fagyasztószekrénybe. Az ülőgarnitúrát, az autóülést és az ágyakat is érdemes alaposan kitisztítani, így biztosak lehetünk benne, hogy jó időre elűztük ezeket a kellemetlen rovarokat az otthonunkból.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék