Gyerek

Segítség! Már most serdül a gyermekem!

A pubertáskorban több változás is végbemegy, ilyen pl. a fiúknál a sűrűbb, sötét szőrszálak megjelenése vagy lányoknál a mellek növekedése. Ez természetes folyamat, ám mi van akkor, ha fiatalabbaknál is jelentkezik?
2019. Június 30.
Segítség! Már most serdül a gyermekem!

A választ dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont csecsemő és gyermek endokrinológusától tudtuk meg.

A pubertáskor ideje

Pubertásnak azt az időszakot nevezzük, mikor a gyermekek fizikailag és érzelmileg elkezdenek fiatal nővé és férfivá érni. Általános állásfoglalás nincs arra vonatkozóan, hogy pontosan mikor is következik be a serdülés, ám ha lányoknál 13, fiúknál 14 éves korig nem veszi kezdetét, akkor az már kivizsgálást igényel, csakúgy, mint az, ha a lányoknál 8, fiúknál 9 éves kor előtt jelentkezik.

Maga a pubertás folyamata gyakran aggodalommal tölti el a szülőket (főleg a gyermekek érzelmi érése), ám a kétségbeesés még nagyobb, ha túl korán veszik észre a jeleket, hiszen az egészségügyi problémára utal.

Korai serdülés jelei lányoknál

  • Mellek növekedés
  • Szőrnövekedés a hónalj területén
  • Intenzív növekedés
  • Menstruáció megjelenése
  • Pattanások, zsíros bőr
  • Testszag

Korai serdülés jelei fiúknál

  • Herék/hímvessző növekedése
  • Mélyülő hang
  • Testszőrzet megjelenése férfias területeken (pl. arcszőrzet)
  • Intenzív növekedés
  • Pattanások, zsíros bőr
  • Testszag

Előfordulhat, hogy a gyermek az összes jelet mutatja, ám az is megeshet, hogy közülük csak egyet, majd hosszú évekig semmi más nem jelentkezik (ekkor részleges korai pubertásról beszélünk). Ez utóbbi esetben is célszerű orvoshoz fordulni, mivel van, hogy kezelést igényel, de általában semmilyen terápiára nincs ilyenkor szükség.

Milyen hatásai vannak a korai pubertásnak a gyermekekre?

Pubertáskor végén a növekedés megáll és eléri a gyerek a végleges testmagasságát. A korai serdülés egyik veszélye, hogy a csontnövekedés korábban áll meg, és az érintettek bár kezdetben magasabbak a kortársaiknál, végül mégiscsak alacsonyabbak lesznek, mint amilyenek normál körülmények közt lennének. Ezen kívül súlyos önértékelési gondokat, depressziót is okozhat a korai pubertás a gyermekeknél, hiszen egyrészt nincsenek rá felkészülve, ráadásul kirekesztve érezhetik magukat a kortársaik körében.

A korai pubertás okai

A probléma diagnózisához szükség van a vizelet és a vérvizsgálaton túl a kezek/csuklók rtg képére, ahol a csontosodás mértéke figyelhető meg. Ha az orvos úgy rendeli, CT/MRI végzése is indokolt.

A korai pubertás oka sajnos olykor rejtve marad, esetleg semmit sem lehet mögötte kimutatni (idiopatias), ám leggyakrabban a hipotalamikus központok fokozott aktivizálódása, tumor, gyulladás vagy mellékvese probléma áll a hátterében.

Hogyan kezelhető?

A korai pubertás esetén fontos a gyógyszeres terápia, mely során gátolják a korai érést kiváltó nemi hormonok termelését (LHRH analógok), és ám ha daganat áll a háttérben, akkor az műtéti/onkológiai terápiát is igényel – mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont csecsemő és gyermek endokrinológusa, aki hozzátette, hogy a kezelés szükség esetén pszichológus bevonásával is kiegészíthető.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Budai Endokrinközpont