Gyerek

Rovacsípéstől a kutyaharapásig

Tipikus nyári zűrök ezek: elesik a gyerek, ömlik a vér a sebből, beleakad a horgászhorog, szilványira dagad a csípés. Nézd meg, hogyan segíthetsz, és mikor kell orvoshoz menni!
2011. Június 03.

Hinta

Az utóbbi években ugyan ritkultak a hintás balesetek – talán a korszerűbb, biztonságosabb játszótereknek köszönhetően –, de azért előfordulnak még. A libikóka például csúszkálásra csábít, s ilyenkor előfordul, hogy a régi, elkopott példányokból jókora szálka fúródik a gyerek popsijába vagy herezacskójába. A körhinta alaposan hátba vág, majd a feltápászkodó gyereket még fejbe is csapja. A hagyományos hinta esetében a kiesés okozta sérülések vezetnek, de az óvatlanul, mozgó hinta elé futó gyereket is jókora ütés érheti.

Szakértőnk tanácsa: Ne hintáztassuk a gyereket olyan helyen, ahol beton vagy aszfalt van a hinta alatt! A kisebbeket olyan hintába ültessük, amelyben van biztonsági lánc vagy más, kiesést akadályozó berendezés.

Sebek

Gyerekekkel gyakran előfordul, hogy esnek egy nagyot, és máris véres seb éktelenkedik térdükön, könyökükön. Mielőbb orvoshoz kell fordulni, ha tátongó sebről van szó, 12-16 óra elmúltával ugyanis már nem varrják össze a sebszéleket. Ugyancsak orvosi feladat a nyilvánvalóan szennyezett, mély seb, valamint minden szúrt seb ellátása. Ez utóbbiak azért, mert mély, szűk sérülésekről van szó, így a hosszú tüskéről, szögről, éles kagylóról ideális körülmények közé, jó mélyre kerülnek a kórokozók. Ezek jellegzetesen nyári, mezítlábas sérülések. Az idegen testek eltávolítását is orvosra kell bízni. Ezekben az esetekben gyakori, hogy a gyerek tetanuszt kap.

Szakértőnk tanácsa: Fertőtlenítsük a sebet!

A kisebb sérülések otthoni ellátásakor először is mossuk le bő vízzel a sebet, majd itassunk át alaposan néhány steril gézlapot Betadinnnal (ez vizes, cseppet sem csípős jódoldat), és fertőtlenítsük a sebet. Jódallergiától nem kell tartani. Sokkal gyakoribb, hogy a ragtapaszt nem bírja a bőr: kipirosodik, kipöttyösödik alatta.

Sebhintőpor: igen vagy nem?

Tény, hogy a sebbe szórt hintőpor a sérülésben képződő váladékkal vakolatszerű masszává áll össze. A tátongó sebből az orvosnak az ellátás során ki kell ezt mosnia, s ez a páciens számára nem éppen kellemes érzés. Ha felületi sérülésről van szó, szintén képződik ilyen „vakolat”, ez lezárja a sebet, s a vastag pörk alatt gennygyülem képződhet. Éppen ezért a Madarász sebészetén nem is tartanak sebhintőport.

Horgászhorog

Igazi nyári specialitás: a horog beleáll a gyerek ujjába, de nem szabad kihúzni belőle, mert a horog visszahajló „szakálla” miatt ezzel kis darab húst is kitépünk a sebből. Az orvos ezzel szemben érzéstelenítőt ad, majd varrótűszerűen továbbnyomja és áthúzza a bőrön a horgot, így lehet a legkisebb sérülést okozva eltávolítani

Kutyaharapás

A legjellegzetesebb hiba: Nagyinál megsimogatjuk a kutyát, miközben eszik. A városi gyerekek számára általában újdonságot jelent az állatok közelsége, ezért járatlanok a velük való bánásmódban. A kutya okozta legkisebb sérüléssel is orvoshoz kell fordulni, mégpedig a kutya oltási bizonyítványával együtt. Igaz ugyan, hogy az utóbbi években kizárólag macskaharapás okozta veszettség fordult elő embernél (csupán egy-két esetről van szó), az óvatosság azonban kötelező és indokolt is, hiszen halálos veszélyt jelentő betegségről van szó. Mivel a denevér is gyakran fertőződik a veszettség vírusával, semmiképp sem szabad a talált kis denevért a gyerekek kezébe adni, el kell engedni.

Rovarcsípés

Ellátása csak akkor orvosi feladat, ha nagy duzzanat (emiatt esetleg légszomj), váladékozás, felülfertőződés alakul ki a gyerek túlérzékenysége miatt. A kart érő csípés nem duzzad meg annyira, mint például a szemhéjat, herezacskót érő csípés. Ezeken a területeken ijesztő, ám, összességében nem veszélyes duzzanat alakulhat ki.

Szaktanácsadónk Dr. Kerényi Imre sebész főorvos, Madarász Utcai Gyermekkórház, Budapest

Rovacsípéstől a kutyaharapásig

Szerencsére komolyan sosem sérültek meg a gyerekeim, de azért akad egy jelent, amely rémálmaimban még most is visszatér, pedig már felnőttek. A Pilisben kirándultunk legnagyobbik, akkor még csak óvodás fiammal. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy egy mély szakadék peremén kapaszkodik, és így kiált: – Nézd, milyen bátor vagyok!!! Igaz, megállt a szívverésem, de nem mertem rákiáltani, nehogy megijedjen. Szép lassan mentem oda, lassan nyúltam a kezéért, és lassan húztam fel. Mikor már a karomban volt, akkor mutattam meg neki: – Látod, hol voltál? Mi lett volna, ha innen leesel?

Bizony, a szülőnek néha nehéz a dolga: nem tilthatja el a gyerekeit a veszélyesnek tekintett kalandoktól sem, hogy tapasztalatokat szerezhessenek és ügyesedhessenek. Ugyanakkor az is kötelessége, hogy megóvja az oktalanul vállalt kockázatoktól, tragédiáktól.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Csípések gyermekkorban: hangya, méh, darázs, bolha
  • Nyári balesetek
  • Nyár és a rovarcsípések – Komolyan kell venni?
  • Forrás: Kismama magazin