Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Rosszat tesz a gyereknek a gyakori iskolaváltás

Szerző: Babaszoba.hu

2014. március 10. | Frissítve: 2015. november 20.

Forrás: Medipress

Azok a kiskamaszok, akik korábban több iskolaváltáson mentek keresztül, nagyobb eséllyel mutatnak pszichotikus tüneteket - derül ki egy kutatásból.

Az ilyen korán jelentkező tünetekhez a későbbi mentális problémák kialakulásának emelkedett kockázata társul, s az öngyilkosság veszélye is nagyobb - olvasható az angol Warwick Orvosi Iskola munkatársainak tanulmányában.
A szakértők csaknem 6 500 családtól érkező adatokat vettek górcső alá. A hosszú távú adatfelvételben délnyugat-angliai gyerekek voltak érintettek, akiket 12 éves korukban megkérdeztek, tapasztaltak-e olyan pszichotikus tüneteket az elmúlt hat hónapban, mint a hallucináció vagy a téveszme.

Fotó: Europress

Azok, akik több mint három alkalommal váltottak iskolát, 60 százalékkal nagyobb eséllyel mutattak legalább egy pszichotikus tünetet a Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry című szakfolyóiratban megjelent eredmények szerint.

"Az iskolaváltás rendkívüli stresszel jár a diákok számára" - mondta a kutatást vezető Swaran Singh. "Vizsgálatunk alapján a procedúra önmagában is növeli a pszichotikus tünetek előfordulásának kockázatát, minden más tényezőtől függetlenül. A bántalmazás azonban, ami az új közösségbe kerülés gyakori velejárója, hatványozza a veszélyt" - tette hozzá a szakértő.

Az iskolaváltás gyakran önbizalomhiányhoz, illetve "legyőzöttség-érzethez" vezet - állítják a szerzők. Az elszigeteltség érzése pedig olyan agyi változások mozgatórugója lehet, ami növeli a pszichotikus tünetek kockázatát a sérülékeny fiataloknál.

"Világos, hogy az iskolaváltás következményeit figyelembe kell vennünk, amikor pszichotikus tünetekkel küszködő gyerekeket vizsgálunk. A hatás ugyanis súlyos és hosszú távú lehet" - magyarázta a társszerzőként közreműködő dr. Cath Winsper. Bár a tanulmány összefüggést tárt fel a gyakori iskolaváltás és a pszichózis emelkedett kockázata között, nem bizonyít ok-okozati összefüggést.

Rosszat tesz a gyakori iskolaváltás


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék