Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Rossz állapotban van a magyar gyerekek fogazata

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 18.

Forrás: MedicalOnline

A magyar 19 éveseknek öt foga hiányzik, a negyvenötéveseknek tíz, a 65 évesek 30 százalékának nincs egyetlen saját foga sem. A gyerekek fogai katasztrofális állapotban vannak, pedig ingyenes a fogászati ellátásuk.

Rossz állapotban van a magyar gyerekek fogazata
Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke készített elemzést a magyarok szájüregi egészségi állapotáról, amit a Népszava vett észre. Az elemzésből az derül ki, hogy a gyerekek fogai nagyon rossz állapotban vannak, és ez csak tovább romlik felnőtt korra.
Az európai országokban a gyerekek szuvas fogait időben kezelik, nálunk viszont sokszor már csak olyan későn jutnak el a gyerekek fogorvoshoz, amikor nincs más megoldás csak a foghúzás. Az adatok lesújtóak: a 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a 45 éveseknek már a duplája, idős korra ez a szám eléri a húszat. A 65 évesek 30 százaléka fogatlan.
A szuvas fog látványa sem kellemes, de komoly gondokat okozhat egy-egy rothadó fog: keringési megbetegedéseket, szájüregi-, emésztőszervi daganatokat is.
A jogszabály félévenkénti kötelező szűrést ír elő a gyermekeknek, de nem minden oktatási intézménynek van fogorvosa, ahol pedig van, ott sokszor a szülők nem járulnak hozzá a kezeléshez, arra hivatkozva, hogy van saját fogorvosuk. Ha valóban rendszeresen járnának a gyerekek fogászati szűrésre, akkor a tömött fogak száma emelkedne fiatal felnőtt korra és nem a kihúzottaké. A szülők nagy része nem fordít elég gondot a fogászati szűrésre, a kezelések elmaradnak, a gyerekek foga pedig szuvasodik, majd idővel elhal.
Kapcsolódó cikkeink fogszuvasodás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék