Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Rémisztően sok a fejfájós gyerek

Szerző: Babaszoba.hu

2010. október 11. | Frissítve: 2016. április 24.

Forrás: babaszoba.hu

Fej-, hát- és nyakfájdalomra panaszkodnak a diákok - a szakértők szerint "rémisztő" a fájdalmak gyakorisága.

Egy vizsgálat során 1200 müncheni gimnazista 80 százaléka panaszkodott fejfájásra, ötven százalékukat egyéb, például hát- és nyakfájdalom kínozza - mondta el Andreas Straube a Mannheimban rendezett német fájdalomkongresszuson. Közel ötven százalékuk érzi túlterheltnek magát. Christoph Maier bochumi orvos ijesztőnek nevezte a számokat, és megelőző stratégiák kidolgozására szólított fel, valamint figyelmeztetett arra is, hogy a fájdalommal küzdő páciensek gyógyszerfüggővé válhatnak, amennyiben nem a megfelelő szert kapják.
Straube szerint a megkérdezett 14-15 évesek 23 százaléka érzi úgy, hogy stresszben él, amely szintén fájdalmakat idézhet elő. A fiatalok több mint tíz százalékának naponta kevesebb, mint egy óra előre be nem osztott ideje van, ötven százalékuknak két órája.

Rémisztően sok gyereknek vannak rendszeres fájdalmai


"Az eredmények alapján fel kell tennünk a kérdést, hogy az élet besűrűsödése és felgyorsulása mindannyiunk számára hasznos-e és hogy nem vezet-e ez problémákhoz" - mondta Straube. A professzor ellenszerként a testmozgást javasolja, hiszen "aki mozog, az kevesebb fájdalmat érez". Javaslata szerint az iskolákban be kell vezetni a 20-30 perces futást, emellett a gyerekeknek relaxációs technikákat is tanítani kellene.

Maier kifejtette: a nyugati országokban nőtt a gyógyszerfüggő páciensek száma, ezzel párhuzamosan egyre több a hibás kezelésekre utaló jel. Gyakori, hogy a pszichoszomatikus betegségekben vagy ismeretlen eredetű fájdalmaktól szenvedő betegeket jóakaratú vagy nem megfelelően informált orvosok meggondolatlanul ópiáttartalmú gyógyszerekkel kezelik, emiatt pedig növekszik a függőség kialakulásának veszélye.

Animáció: HáziPatika.com

Ezek is érdekelhetnek:
 • Fejfájós gyerekek
 • Már megint fáj a fejem!
 • Nagyobb veszélyt jelentenek a kisgyermekekre a gyógyszerek, mint a vegyszerek
 • Kis betegek - nagy tévedési lehetőségek

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák

  Legkeresettebb címkék